'QUEER DUHOVNO PUTOVANJE'

Izložba ‘Bog je trans’ ostaje u crkvi, župa će samo promijeniti ime i opis

"Ovdje se ni na koji način ne radi o teološkoj izjavi", poručio je glasnogovornik Otaca sv. Pavla.

Tino Krvavica
Foto: Snimka zaslona/Twitter, NYPost

Foto: Snimka zaslona/Twitter, NYPost

Unatoč negativnim reakcijama brojnih vjernika, čini se kako katolička crkva sv. Pavla apostola na Manhattanu neće povući izložbu “Bog je trans“.

Kako javlja Catholic News Agency, izložba punog naziva “Bog je trans: Queer duhovno putovanje” doživjet će promjenu imena i opisa, no slike će i dalje ostati izvješene u crkvi. Informaciju je za CNA potvrdio Paul Snatchko, glasnogovornik Otaca sv. Pavla, koji upravljaju sakralnim zdanjem iz 19. stoljeća.

Podsjećamo, radi se o tri slike postavljene kod pokrajnjeg oltara, a na kojima je umjetnica Adah Unachukwu prikazala “queer duhovno putovanje”. Slike nose imena: Žrtva, Identitet i Zajedništvo/Pričest (engleska riječ ‘Communion’ označava oba pojma, op. a.).

Prema opisu, slika Žrtve “progovara o potrebi da se napusti stari život i osobnost kako bi se fokusiralo na vlastite duhovne potrebe”.

“Ne postoji đavao, samo prošli ‘mi’”, stoji u opisu.

Identitet – naveden kao djelo koje ostavlja najsnažniji utisak – postavlja pitanje “Kako svetost izgleda” dok Zajedništvo stavlja “Boga i smrtnika na istu razinu”.

Premda su svjetovni mediji pisali kako je crkva sv. Pavla poznata među vjernicima kao “vrlo liberalna”, mnogi župljani pobunili su se, a rasprava se prelila i na društvene mreže gdje su slike ocijenjene “blasfemičnima”.

Iz Newyorške nadbiskupije tada su poručili kako su za izložbu saznali tek nakon medijskih objava, dodavši da će istražiti slučaj.

Snatchko je potvrdio kako se nadbiskupija obratila Ocima sv. Pavla te istaknuo da je njihova zabrinutost shvaćena “vrlo ozbiljno” zbog čega je još 9. svibnja maknuta ploča s nazivom i opisom izložbe.

Upitan smatraju li Oci sv. Pavla da je prihvatljivo reći da je Bog transrodan, Snatchko je odgovorio “ne”.

Glasnogovornik je potvrdio kako umjetnica Adah Unachukwu, inače studentica na Sveučilištu Fordham, te svećenik i umjetnik Frank Sabatté rade na novom imenu i opisu izložbe.

Otac Sabatté inače vodi umjetničku skupinu koja se okuplja u crkvi pod nazivom Opening Collective, a kojoj pripada i Unachukwu.

Kolektiv koji postoji više od deset godina redovito svoje radove postavlja u crkvi, a izložba “Bog je trans” jedna je od osam postava planiranih u sklopu projekta “Brod: Duhovno-umjetničko iskustvo”, koji se održava od 6. svibnja do 14. lipnja.

“Nije običaj da župa traži odobrenje za naslov umjetničke izložbe”, rekao je Paul Snatchko, dodavši kako je ideja da “to nadgleda otac Frank Sabatté”.

“Naslov je dala jedna umjetnica, stoga se ne radi o mišljenju crkve sv. Pavla apostola. Radi se o jednoj umjetnici iz osmeročlane izložbe i to je naslov koji su dali svojem postavu. Ovdje se ni na koji način ne radi o teološkoj izjavi”, zaključio je glasnogovornik.