Pozdravljajući sudionike skupa posvećenog hiponskom biskupu koji se održava na Papinskom zavodu Augustinianum u Rimu, Papa je istaknuo aktualnost slavnog crkvenoga oca rekavši da skladba suvremenim glazbenim jezikom očituje suvremenost velikoga latinskog crkvenog oca – ustvrdio je Benedikt XVI.

Ovo je mozaik zvukova, rabeći riječi skladatelja Wilfrieda Hillera, da se opišu duševni monolozi svetoga Augustina s Bogom i samim sobom. Mozaik je jer je sastavljen od sedam glazbenih prizora. Neke kockice blistaju, ovisno o tome kako pada svjetlo ili odakle ih se promatra. Ali jedino se u skupnosti zamjećuje slika: ona je izraz veličine i složenosti Augustina, čovjeka i teologa. Ako zaista volimo autora Ispovijesti, onda proučavajući pojedinosti njegova djela nikada ne smijemo izgubiti iz vidika sveukupnost njegove misli i njegove osobe – potaknuo je Benedikt XVI.

U oratoriju Augustinus sveti se Augustin ne pojavljuje, ali ta ga njegova odsutnost čini bezvremenskim. Čovječja borba i njegovo traženje onog što mu je najintimnije, traženje istine, traženje Boga valjano je za sva vremena; ono se ne odnosi samo na nekog sveca, nego na svakog čovjeka – zaključio je Benedikt XVI. (rv/bitno.net)