Vatikan

U organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici a pod pokroviteljstvom kardinala Giuseppea Bertella, predsjednika Guvernerata Države Vatikanskog Grada, u Vatikanu je 25. svibnja održan koncert na kojem su nastupili operni pjevači iz Hrvatske. Koncert je bio posvećen 20. obljetnici uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Svete Stolice.

Koncert je održan u dupkom ispunjenoj crkvi Svete Marije, Majke obitelji, koja pripada Guverneratu. Osim domaćina, kardinala Bertella, bila su nazočna još dva kardinala te četrdesetak svećenika i redovnika iz Rimske kurije i iz svih važnijih vjerskih institucija. Isto tako bili su nazočni veleposlanici i diplomati iz tridesetak država.

Poznata sakralna djela Lukačića, Vivaldija, Händela, Mozarta, LLoda, Durantea izveli su Miljenka Grđan, sopran, Tihana Herceg, mezzosopran, Hrid Matić, tenor, Ivica Trubić, bas. Orgulje je svirao Gaj Hrid Matić a harfu Tajana Vukelić Peić. Svi oni članovi su Hrvatsko-talijanskog društva “Zajc-Verdi” koje djeluje već dvadeset godina i održava prigodne kulturne manifestacije. Na kraju koncerta pred oduševljenom publikom izvedena je i završna arija iz opere “Nikola Šubić Zrinski” I. Zajca. Cijeli koncert snimio je Radio Vatikan.

Prilikom razmjene prigodnih poklona na kraju koncerta kardinal Bertello govorio je vrlo biranim riječima o koncertu i zahvalio se Veleposlanstvu na ovoj inicijativi. Slični koncerti održavaju se u ovoj crkvi rijetko a ovo je prvi put da su nastupili glazbenici iz Hrvatske. Veleposlanik Vučak zahvalio je domaćinu na gostoljubivosti kazavši da i na ovaj način Hrvatska želi zahvaliti Svetoj Stolici na ulozi koju je odigrala tijekom hrvatskog osamostaljenja. (ika/bitno.net)