Izraelski ured za starine u Eštaolu kod Jeruzalema otkrio je, kako prenosi Kathpress, ostatke naselja koji potječu iz vremena od 8. do 4. tisućljeća prije Krista. Iskapanja su izvođena tijekom izgradnje brze ceste, objavile su 25. studenoga vlasti u Jeruzalemu. Iskopani su ostaci oko 10.000 godina stare kuće i građevine s kultnim kamenom, takozvanom masebom, iz 6. tisućljeća prije Krista. Kamen označava, prema mišljenju stručnjaka, da se radilo o hramu.

Biblijsko mjesto Eštaol leži oko 15 km zapadno od Jeruzalema, a Stari zavjet ga spominje više puta. S njime se već poistovjećuje više mjesta koja se nalaze u blizini današnjeg naselja Eštaol.

Otkrivene građevine potječu iz vremena čovjekova prelaska s nomadskoga na sjedilački način života, izjavio je voditelj iskapanja Amir Golani, a na njima su vidljive razne građevinske i obnovne faze radova, što ih čini posebno značajnima. Nadalje, arheolozi su pronašli nekoliko rijetkih kamenih sjekire od kremena i vapnenca.

Uz samostojeću građevinu iz kamenoga brončanog doba, dakle iz druga polovica 5. tisućljeća prije Krista, prema mišljenju stručnjaka, otkriven je posebno rijedak kameni stup. Pronađen je pored zgrade, a visok je oko 130 cm i težak više stotina kilograma, što također ukazuje na to da se radi o hramu.

IKA