Svetoj Bernardici Soubirous Gospa se ukazivala u Lurdu uz rijeku Gavu tijekom petnaest dana. Obratila joj se tek prilikom trećeg ukazanja i rekla joj da se moli za obraćenje grešnika i da poruči svećenicima da ondje sagrade crkvicu.

Bernardica ju je više puta upitala tko je, a ona se blago smiješila, podigla ruke i uprijevši oči u nebo rekla: „Ja sam Bezgrješno začeće.“

No kako je Bernardica, koja je tada još bila djevojčica i govorila samo na dijalektu svog francuskog zavičaja, mogla razumjeti Gospu? Kojim joj je jezikom to rekla?

Donosimo vam odgovor iz Salesianine nove knjige – Portreti svetaca 2:

Jednoga je dana neki poslanik iz Donjih Pireneja oholo upitao govori li djevica francuski ili latinski.

– Govori naški – odgovorila je Bernardica. 

– U nebu ne govore naški – mudrovao je poslanik s nevjerojatnom sigurnošću.

No Bernardica je odgovorila: 

– Ako Bog ne zna naš jezik, kako ga znamo mi?

I poslanik je ostao sav u čudu.

Drugom joj je prilikom jedan velečasni, smatrajući sebe vrlo učenim, jamčio da ne može biti riječ o Majci Božjoj jer bi ona morala govoriti hebrejski ili u najboljem slučaju latinski, no Bernardica ga upita: 

– Bog nije mogao naučiti Svetu Djevicu govoriti kao ja?

Ovaj nam događaj poručuje da Bog, koji šalje blaženu Djevicu Mariju, poznaje svakoga od nas i da nam jezik u nebu neće predstavljati nikakvu prepreku.

Izgleda da se u nebu doista govori „naški“!

Taj zanimljiv događaj iz života svete Bernardice Soubirous jedan je od mnogih događaja iz života svetaca koje možete pronaći u Salesianinoj novoj knjizi Portreti svetaca 2.

Antonio Maria Sicari nastavlja priču koju je započeo svojim prvim djelom Portreti svetaca 1: živim i pronicljivim bojama oslikava jedinstvene, duboke i realistične portrete, na čije je pozadine ugradio slabo poznate priče koje su sastavni dijelovi života svetaca.

Ova nam knjiga svece ne prikazuje kao nedostižan ideal kojem se samo možemo diviti dok čitamo njihove životopise. Ona donosi puno više od klasična i pobožna opisa svečeva života – donosi nam izvorne prikaze svetaca koji čine da nam svetost postane još bliža i još poželjnija. 

Portreti svetaca 2 izvrsno je štivo u vremenu kada se prisjećamo Svih svetih.

Knjigu možete naručiti na ovom linku!

Sponzorirani članak