Nakladnička kuća Verbum je u četvrtak 10. prosinca putem videokonferencije za medije predstavila knjigu Bakhita, francuske spisateljice Véronique Olmi. Na videokonferenciji sudjelovali su vlč. Odilon Singbo, beninski rimokatolički svećenik i misionar u Hrvatskoj, autor meditativne literature i prvi sveučilišni kapelan Hrvatskoga katoličkog sveučilišta, dr. sc. Miro Radalj, direktor nakladničke kuće Verbum i mr. sc. Petar Balta, glavni urednik nakladničke kuće Verbum.

Direktor nakladničke kuće Verbum Miro Radalj u svom uvodnom govoru pozdravio je sve pratitelje te je iznio nekoliko crtica o iznimnom romanu Bakhita, istinitoj priči o potresnom životu Jozefine Bakhite koja je u dobi od samo sedam godina oteta iz rodnog sela u Darfuru na jugu Sudana i odvedena u ropstvo u kojem je godinama doživljavala najgora mučenja, a dramatični životni put ju je potom vodio sve do proglašenja za sveticu Katoličke Crkve. Radalj je istaknuo da je ovo jedna od onih knjiga u kojoj čitatelj uživa zbog teme i sadržaja, ali i stila književnog umijeća kojim je pisana. Poseban naglasak stavljen je na prestižnu književnu nagradu Prix du roman Fnac koju je roman Bakhita dobio i tako dospio u finale svih najuglednijih francuskih spisateljskih nagrada, provevši više od godinu dana na ljestvicama najčitanijih naslova.

Petar Balta, glavni urednik Verbuma spomenuo je kako je riječ o izvrsnom romanu, koji po njegovom mišljenju spada među 10 ponajboljih romana koje je Verbum objavio. „Čitajući Bakhitu, s jedne strane se čita zaista vrhunska književnost, a s druge strane iznimno obogaćujuće duhovno štivo. Roman osim toga ima i vjerodostojnu povijesnu dimenziju kao i snažnu socijalnu komponentu te na snažan način progovara o ropstvu, siromaštvu i potlačenosti. Svi koji ovu poticajnu knjigu budu uzeli u ruke bit će potreseni njezinim sadržajem, ali istovremeno oplemenjeni i obogaćeni“, zaključio je Balta.

„Bakhita je za sobom ostavila poruku pomirenja i evanđeoskog praštanja u ovomu svijetu koji je toliko podijeljen i ranjen mržnjom i nasiljem“, ovom rečenicom Ivana Pavla II. vlč. Odilon započeo je svoj osvrt na knjigu. „Ovaj roman prokazuje kakav je osjećaj biti čovjek bez imena i gotovo bez porijekla. Bakhita nije običan roman, to je knjiga koja obiluje povijesno-ratnim podacima. Ujedno je živa biografija ne samo jedne osobe, nego živa biografija jednoga hoda Crkve kroz povijest prema ostvarenju svojega poslanja. Roman opisuje iskustvo Crkve u raznim razdobljima u smislu potrage za sobom s obzirom na druge kulture, ali i roman koji nas vraća na brojna naša egzistencijalna pitanja s kojima se borimo. Bakhita je knjiga koju vrijedi pročitati kako bismo vidjeli što znači imati dostojanstveni život, kada nas netko cijeni i primjećuje. Ovo je roman upravo za ovo vrijeme pandemije kada pomalo gubimo nadu, kada smo obeshrabreni i otuđeni. Bakhita nam pomaže da vidimo da postoje neke poticajne priče koje nas mogu oblikovati. Nije čudno što je ova knjiga dobila prestižnu nagradu, što govori o vrijednosti i važnosti ovoga djela. Knjiga obiluje povijesnim podacima koji nisu vezani samo uz Bakhitu, već uz povijesni kontekst u kojem se radnja događa. Neke detalje iz samostanskog i osobnog života Bakhite ne možemo intenzivno doživjeti ako čitamo neke druge izvore. Ova knjiga sadrži detalje koji nadilaze puki opis nečijeg života. Ono što fascinira u ovoj knjizi je stav nade jer kroz sve muke kroz koje je Bakhita prošla, ali i kroz koje svaki čovjek prolazi, dolazi trenutak ispunjenja“, zaključio je vlč. Odilon.

Knjiga Bakhita dostupna je u svim knjižarama Verbum kao i putem web knjižare Verbum.hr, a o njoj možete saznati više na linku ovdje.

Cjelovitu videokonferenciju možete pogledati na linku ovdje.