U Kršćanskoj sadašnjosti nedavno je objavljena nova knjiga prof. dr. sc. Stjepana Balobana, Dijalog u Crkvi i u društvu. Kršćanin i svijet. U kratkom razgovoru s autorom o knjizi predstavljene su središnje teme i poruka koju knjiga nosi.

Riječ je o tekstovima koji su niz godina obogaćivali kršćansku reviju Kana, redovito plijeneći pozornost čitatelja svojom aktualnošću, zanimljivim, pa i intrigantnim izborom tema i jednostavnim stilom. Ključan motiv koji susrećemo već u naslovu tekstova sabranih u knjigu jest dijalog, a kako je prof. Baloban istaknuo i u samom predgovoru knjige, upravo je dijaloško okruženje koje nudi socijalni nauk Crkve pogodno tlo za širenje radosne vijesti evanđelja.

Knjiga je satkana od tri zanimljiva poglavlja na nešto više od 250 stranica, a zanimljivo je da počinje poglavljem nazvanim Svetački lik blaženoga Alojzija Stepinca. “Naglasak je ovdje stavljen upravo na taj, rekao bih, jedan od najbolnijih trenutaka povijesti Crkve u Hrvata, na zaustavljanje procesa za proglašenje svetim blaženoga Alojzija Stepinca”, istaknuo je u razgovoru prof. Baloban, dodajući i zašto je u to poglavlje uvrstio pismo beogradskoga nadbiskupa Stanislava Hočevara vezano uz bl. Alojzija Stepinca koje je stiglo kao reakcija na kolumnu u Kani, ali i svoj odgovor na to pismo.

Prof. dr. sc. Stjepan Baloban u razgovoru se osvrnuo i na drugo i treće poglavlje knjige (Dijalog u Crkvi kao putokaz i Politika u službi općega dobra), izdvojivši pritom i neke podnaslove koji tematski pokrivaju vrlo široko područje. Među tim temama nije riječ “samo o politici kao takvoj, nego o onome što mi unutar socijalnog nauka Crkve nazivamo ‘politika u širem smislu riječi, a koja obuhvaća život ljudi u društvu, ali život kršćana vjernika u društvu i život Crkve kao vjerske zajednice u društvu”, kazao je prof. Baloban.

Više o knjizi u kojoj autor nastoji – na temelju socijalnoga nauka Crkve – primjenjivati postkoncilsko dijaloško usmjerenje Katoličke Crkve na konkretnu situaciju u Crkvi i u hrvatskom društvu poslušajte u videoprilogu na YouTube kanalu Kršćanske sadašnjosti: