Nakladnička kuća Verbum u četvrtak 30. ožujka na konferenciji za medije predstavila je knjigu Izvan funkcije. Na konferenciji su sudjelovali mr. sc. Petar Balta, glavni urednik nakladničke kuće Verbum i Mislav Vušković, koordinator projekata nakladničke kuće Verbum.

Nakladnička kuća Verbum nedavno je objavila djelo Izvan funkcije popularnog i omiljenog francuskog svećenika Pierra Amara.

Pisana pitkim i autentičnim stilom, knjiga oca Amara nudi nam njegovu potresnu ispovijest o suočavanju s teškom bolešću, u kojoj se iskustvo patnje isprepliće sa svjetlom vjere i svjedoči o putu k sreći koji vodi preko vlastite krhkosti.

Izvan funkcije donosi priču o pomalo hiperaktivnom četrdesetpetogodišnjem svećeniku čiji se život u samo nekoliko sati iz temelja mijenja. Oštra bol u trbuhu ubrzo otkriva tumor koji se brzo širi. Hitna hospitalizacija, niz operacija, stalna neizvjesnost i dugi mjeseci oporavka remete njegovu svakodnevicu, ali i unutarnji mir.

Aktivni svećenik u stalnoj jurnjavi, koji je naviknut stalno biti spojen na internet, sada je suočen sa samim sobom, prikovan za krevet i spojen samo na infuziju. Njegova bolest postupno se pretvara u neočekivano iskustvo krhkosti, osamljenosti i ovisnosti o drugima. Jer, htjeli mi to ili ne, krhki smo i ovisimo o drugima.

Uz dobru dozu humora, ova ispovijest opisuje neočekivani susret s patnjom i otkriva kako i tada možemo iskusiti duboku radost.

Bez obzira jeste li vjernik ili ne, ova knjiga namijenjena je svima. Svjedočanstvo ovog hrabrog i iskrenog svećenika pokazuje nam kako pomoći ljudima koji se moraju nositi s bolešću voljene osobe, ali i obrnuto; pokazuje i onima koji su izravno pogođeni bolešću kako iskoristiti svoju unutarnju snagu.

Između hiperaktivnosti i nemoći, patnje i propitkivanja, otac Amar nam otkriva svakodnevicu bolnice i pacijenata, ali i život, susrete, suze, radosti, obraćenja. Otkiva također i odgovore na pitanja koja smo si svi jednom sigurno postavili: „Zašto me Bog naizgled napustio?” „Što Bog radi, što želi?” No, naposljetku, dolazi do zaključka da ponekad, pred patnjom, fizičkom ili duhovnom, ne preostaje ništa drugo nego šutjeti i uzeti za ruku onoga koji pati.

Ovo autentično svjedočanstvo dubokog predanja i poniznosti, knjigu Izvan funkcije u prijevodu Jakoba Filića možete naći u svim knjižarama Verbum i na web knjižari verbum.hr. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.