Samo nekoliko dana dijeli nas do ulaska u Veliki tjedan.

U četvrtak 11. travnja 2019. ponovno sam nakon promocije, prisustvovao predstavljanju knjige profesora Mirka Ivanjeka “Veliki petak 1945.” Knjiga je napisana kao autentična romaneska u kojoj su korišteni izvori biskupovih zapisa, sjećanja svjedoka i povijesni izvori. Knjiga govori o životu i mučeničkoj smrti dubrovačkog biskupa Josipa Marije Carevića, jedne od žrtava brutalnih likvidacija od strane komunističkog režima poslije 1945. godine. Kako je biskup koji je za života pomagao siromašnima i obespravljenima postao klasni neprijatelj, kako nije htio zaštitu crkvenih vlasti, nego je izabrao mučenički put, gdje je likvidiran od nepismenih probisvijeta na najbrutalniji način u Hrvatskom zagorju. Sve to dogodilo se daleko od njegovog Dubrovnika i biskupije, gdje je  njegovom zaslugom postavljen križ na Srđu 1935. godine.Tim činom postao je trn u oku srpskoj žandarmeriji koja ga je napala zbog pjevanja prigodnih pjesama u slavu podizanja križa. Simbolično je što je isti križ bio glavna meta srpskocrnogorskom okupatoru u Domovinskom ratu.

Vratimo se na trenutak početku, odnosno Hrvatskom zagorju, okolici Velikog Trgovišća. U tome dijelu žive i mnogi časni vrijedni ljudi i vjernici, koji nemaju veze s ovim zločinom. Na žalost mnogi za njega nikada nisu čuli.

U samoj priči tragično je, što biskupov grob nije nikada pronađen, niti su otkriveni zločinci koji su ga likvidirali. Oni sekundarni svjedoci o tome i dalje šute kao zaliveni, nesvjesni kako istina oslobađa i olakšava savjest.

O samoj knjizi govorili su: dr. sc. Jelena Vignjević, gospodina Damira Borovčaka zbog odsutnosti citirala je voditeljica Anka Ivanjek, autorova supruga. Kruna predstavljanja romaneske bio je osvrt biskupa Ivana Šaška.

Strašnu žrtvu podnijela je Katolička Crkva nakon 1945., ubijeno je preko četiristo svećenika, dvjesto redovnica, nisu bolje prošli ni svećenici Hrvatske Pravoslavne Crkve i ostalih kršćanskih Crkava. Svima je zajedničko, odvedeni su i ubijeni pod okriljem noći, nevini, njihovi krvnici nikada nisu procesuirani, čak niti javno otkriveni! Preporučujem svim ljudima dobre volje da pročitaju ovu knjigu, vjerujte, otklonit će vam mnoge zablude.

Branko Zbukvić | Bitno.net