U početku bijaše Riječ. Ta evanđeoska rečenica je Početak Evanđelja po Ivanu. Čujemo je nekoliko puta kroz Božićno vrijeme. Čuli smo je upravo i na Drugu nedjelju po Božiću, trećeg siječnja. Na dan kada rođendan slavi još jedan pisac Ivan. Doduše, s obzirom da je bio Englez, majka ga je nazvala John. A obiteljsko ime bilo mu je – Tolkien.

I za Tolkiena je sve započinjalo riječju. Preciznije, imenom, iz kojeg se onda razvijala čitava povijest i karakter nekog lika. Tolkien je, naravno, posvetio i jedan djelić svoje poetske proze Imenu nad svakim imenom, u pjesmi Noel. Sa svojim svetim imenjakom Evanđelistom, Tolkien je dijelio neobične kozmološke i eshatološke vizije stvarnosti. Dovoljno je prisjetiti se epičnosti „Ainulindale“, pod-kreacijskog spjeva o počelima, kojim počinje „Silmarillion“. Osjetiti gotovo pa neposrednu familijarnost sa likovima jednog hobita, mudraca i šumara, koji nas neobično podsjećaju na lik Svećenika, Proroka i Kralja. Tko to od nas nije ostao zapanjen grandioznošću apokaliptičnog „Dagor Dagorath“ ili naglo obradovan sadržajem razgovora Finrod i Andreth i oslobađajućeg značenja pod-evanđeoskog pojma „Estel“? Utjecaj autora Otkrivenja i „cvijeta svih Evanđelja“ (kako kaže Origen) kao i cjelokupne Riječi Božje na Tolkiena je izvanredan. Uostalom, govorimo o čovjeku koji je jedan od prevoditelja i leksikografa Jeruzalemske Biblije (Knjiga o Joni).

Tolkien, praktični katolik, je sa svetim Ivanom evanđelistom dijelio i neobičnu fasciniranost Otajstvom Utjelovljenja. U početku njegovog spisateljskog pod-stvaralaštva, prije „Hobbita“, „Gospodara prstenova“ i „Silmarilliona“ bila su – „Pisma Oca Božićnjaka“. Otac Božićnjak predstavlja svojevrsno „utjelovljenje“, personifikaciju Božića. Mi danas u našem jeziku koristimo pojam „Djed Božićnjak“ i mnogi ga poistovjećujemo sa likom američkog Djeda Mraza, odnosno, izvorno, sa svetim Nikolom – darežljivim Putnikom. Tolkien, čuvar tradicije, htio je međutim sačuvati stare vrijedne običaje, svojstvene njegovu narodu.

Ako tražite prikladno štivo za ove zimske dane vašoj djeci, u godini u kojoj je Coca Cola iznjedrila neobično prikladnu božićnu reklamu, „Pisma Oca Božićnjaka“ mogla bi vas i vaše najmlađe učvrstiti u vrijednim starim običajima. Razvijati bogomdanu rječitost. Vježbati krasopis čuvanjem tradicije pisanja razglednica i „poslanica“. I usaditi u srce one mudre riječi Thorina Hrastoštita i njegovog literarnog „oca“: „kad bi više nas cijenilo hranu, veselje i pjesmu ponad zgrtanja zlata, ovaj svijet bio bi sretnije mjesto.“