Uz molitvu i čitanje Svetoga pisma nutarnja šutnja, kao slušanje Boga, ostvaruje se također i na druge načine: zajedničkom euharistijom i molitvom; druženjem s osobama koje njeguju duh i koje nam omogućuju šutnju (»conversatio sancta«); slušanjem glazbe, čitanjem dobre knjige. Riječi su to Ivice Raguža iz knjige Šutnja – molitva – dokolica, u izdanju Kršćanske sadašnjosti, koja, među ostalim, upućuje na kršćansku šutnju kao poseban način osluškivanja Božje riječi. Uz šutnju se veže i dokolica, pa i čitanje dobre knjige, kako je istaknuto i u uvodnom citatu. Dobra knjiga nikada ne prestaje biti jedan od izbora tijekom dokolice, a tijekom lipnja na pragu ljeta i početka ljetnih odmora, u Kršćanskoj sadašnjosti ponajviše su se tražili određeni naslovi među kojima izdvajamo top 5. 

Osim biblijskih izdanja (Jeruzalemska Biblija, Sveto pismo, Ilustrirana Biblija mladih) koja su uvijek među najtraženijima, našla se tu tijekom lipnja zanimljiva knjiga Gdje je Bog? Poznati vatikanist Andrea Tornielli proveo je četiri dana u razgovoru s don Juliánom Carrónom, predsjednikom pokreta „Comunione e liberazione“, a rezultat toga razgovora je ova knjiga. Postavio mu je mnoštvo aktualnih pitanja, a nije propustio ni postaviti nekoliko neugodnih i teških poput: Je li još uvijek moguć susret s Bogom u ovo naše doba, u ovom »protočnom društvu« u koje smo uronjeni? Zašto papa Franjo toliko ističe milosrđe? Jesu li nam potrebni neki preduvjeti da uzmognemo susresti Krista na našem putu, kao što se to prije dvije tisuće godina događalo ljudima koji su ga susretali po galilejskim selima?

Na popisu najtraženijih našla se i knjiga iz iste KS-ove biblioteke (Polazišta), pod naslovom Samo evanđelje je revolucionarno. U ovoj knjizi riječ je o razgovoru salezijanaca don Antonija Carriere i kardinala Óscara Rodrígueza Maradiage. Kardinal Maradiaga slovi kao jedan od kardinala koji su bili »papabile« u dvjema prošlim konklavama. Jedan je od najbližih papi Bergogliu pa čitatelj doznaje i mnoge detalje o njemu. Pročitate li ovu knjigu, bit će vam jasno zašto je papa Franjo upravo Maradiagu želio na čelu »Vijeća devetorice«!

Knjiga poznatog benediktinca Anselma Grüna i njegove sestre Linde Jarosch, Živi što jesi. Biblijski ženski likovi kao arhetipi, također se našla među najprodavanijima. Knjiga je to koja želi pomoći ženi da dođe do većeg samopoštovanja, da se ohrabri pronaći u sebi bogatstvo koje nosi i iznijeti ga na vidjelo. Biti kraljica poput Estere, mudra poput Ane ili biti žena koja preobražava kao Marija ili, pak, samosvjesna kao Tamara, moguće je svakoj ženi pa će pogotovo ženska čitateljska publika u ovoj knjizi pronaći pravo zadovoljstvo.

Među najtraženijima u knjižarama KS-a i tijekom lipnja su bila izdanja vezana uz sakrament prve svete pričesti i potvrde, poput Albuma moje prve svete pričesti i Što ti želim za krizmu, a sve naslove koje ova izdavačka kuća preporučuje tijekom ljetnih mjeseci na posebnoj akciji do 50 % možete pogledati ovdje

* Sponzorirani članak