Uz omiljene naslove koji već mjesecima ne silaze s top ljestvice, kao što su knjige Gabrielea Amortha, Padra Pija i Donne K. Maltese, odmah po objavljivanju svoja mjesta na top ljestvici zauzeli su noviteti don Fabija Rosinija, Toma Hollanda i Gabrielle Bossis, uz ostale tražene naslove.

Na vrhu Verbumove top ljestvice najprodavanijih knjiga mjeseca studenog nalazi se knjiga Što je kršćanstvo, posljednja knjiga pape Benedikta XVI. i njegova svojevrsna duhovna oporuka, za koju je izričito želio da se objavi nakon njegove smrti. Radi se o toploj i iskrenoj knjizi prepunoj mudrosti i proizašloj iz srca ovoga velikog teologa i učitelja vjere. Vjeran Istini u ljubavi i s proročanskim uvidom u naše vrijeme, Benedikt XVI. upozorava na dominaciju pozitivističkoga razuma u službi tehnike i ekonomije kao i na radikalnu manipulaciju čovjekom u ime tolerancije, ističući da je jedina autentična protuteža svakomu obliku tiranije i netolerancije sâm Krist – i to Krist raspeti.

Drugo mjesto zauzima knjiga Brini se manje, moli se više. Riječ je o knjizi koja sadrži 180 kratkih i poticajnih meditativno molitvenih tekstova za žene za život bez tjeskobe prikladnih za sve životne situacije i poteškoće. Bilo da si zabrinuta zbog posla, obiteljskih i međuljudskih odnosa, financija, događanja u svijetu ili nečega drugog, ove će ti meditacije pomoći u otklanjanju tjeskobnih misli, učeći te pritom življenju u slobodi svemogućega Boga.

Treće mjesto pripalo je Verbumovom novitetu Ozdravljenje duše popularnog i omiljenog duhovnog autora pape Franje, don Fabija Rosinija. Don Fabio predlaže osobni (a time i univerzalni) put iscjeljenja nutarnjega i afektivnog života. Jednostavnim jezikom, izravnim i vrlo privlačnim stilom autor nas vodi na put ozdravljenja duše, namijenjen svima koji žele otkriti vlastitu nutarnju urođenu ljepotu počesto zamagljenu problemima, prekrivenu strahovima i lažima. Vodič kroz tri etape ovoga jedinstvenog duhovnog putovanja – dijagnozu, ozdravljenje i očuvanje zdravoga života – jest žena koja je bolovala od krvarenja iz Evanđelja po Marku, a čiji se susret s Isusom i njezino čudesno ozdravljenje postavljaju kao paradigma i simbol svakoga procesa iscjeljenja.

Četvrto mjesto donosi knjigu Riječi nade, sa 150 meditacija utjehe i ohrabrenja svetog Padra Pija, jednog od najpopularnijih svetaca modernoga doba. Ova jedinstvena knjiga meditacija omogućava da vam Padre Pio bude duhovni savjetnik i prijatelj koji vas tješi i ohrabruje. Riječi nade donose probrane i nadahnjujuće duhovne tekstove toga omiljenog sveca i mističara, raspoređene u 150 jednostavnih i kratkih meditacija koje ne zahtijevaju mnogo vremena, a donose veliku utjehu.

Peto mjesto zauzima molitvenik Izbavi nas od zla. U njemu se nalaze molitve koje je otac Gabriele Amorth, najpoznatiji egzorcist našeg doba, sam probrao i sastavio. Ovaj mali Amorthov molitvenik za obranu od zloga i od svakoga oblika zla sadrži provjerene molitve iz Svetoga pisma i tradicije Crkve, molitve za oslobođenje od zloduha i utjecaja zlih sila, za nutarnje ozdravljenje, molitve za ozdravljenje od tjelesnih bolesti i patnja, za blagoslov ili oslobođenje kuća, radnih mjesta i polja, molitve protiv uroka, za mir srca te odabrane litanije i zazive.

Hit knjiga i novitet nakladničke kuće Verbum, knjiga Tajna moga sina zauzela je šesto mjesto. Riječ je o knjizi majke blaženog Carla Acutisa koja progovara o tom velikom blaženiku trećeg tisućljeća iz najintimnije perspektive. Kako je biti majka sveca? Kakav je Carlo zapravo bio i kako je bilo živjeti u istome domu s njim? Kako živjeti sa spoznajom da vam voljeno dijete umire? Kako se nositi s ovom nezamislivom mukom? Majka bl. Carla Acutisa prvi put otkriva intimne, privatne trenutke iz života svoga sina, uključujući i izvatke iz njegovih dnevnika te njegove posljednje dane. Carlo je uvijek živio okrenut Bogu, rekao je da je ‘obraćenje proces oduzimanja: manje mene kako bih ostavio mjesta Bogu’. Poput svjetionika u tamnoj noći, probio se i osvijetlio tamu. Vječnost je bila njegov cilj, a ne konačnost. Isus je bio središte njegova života. 

Sedmo mjesto top ljestvice pripalo je knjizi 9 tjedana za mir srca autorice Éline Landon. Brak i majčinstvo izvor su velike radosti, ali ljubav u svakodnevici nije uvijek jednostavna i ugodna. Tu su preopterećenosti, intenzivni umor, problemi u odnosu s partnerom, osjećaj da nisi dorasla zahtjevima majčinstva, vikanje, osjećaj krivnje, suze… Žene uglavnom moraju balansirati između uloge majke, supruge, poslovne žene i kućanice. To žongliranje često je iscrpljujuće, tako da mnoge žene dožive majčinski burnout uz posvemašnju emotivnu i duhovnu iscrpljenost. Za svaki od devet tjedana pronaći ćeš poseban biblijski tekst, meditaciju i molitvu, a svako poglavlje obogaćeno je i svjedočanstvom autorice iz njezina majčinskog života. Ne oklijevaj, otvori svoje srce miru koje ti samo Gospodin može dati. Prigrli ono što jesi i ponovno se rodi za radost.

Osmo mjesto Verbumove top ljestvice zauzela je knjiga meditacija Isus govori tvome srcu mističarke Gabrielle Bossis. U ovoj jedinstvenoj knjizi nalaze se tekstovi probrani iz duhovnih spisa poznate katoličke mističarke Gabrielle Bossis, raspoređeni u 365 kratkih i poticajnih meditacija za svaki dan u godini. Svaka meditacija, za koju ti neće trebati više od nekoliko minuta, započinje biblijskim citatom, a na kraju je obogaćena i završnom poticajnom mišlju koja će te voditi u svakodnevnici. I tako tijekom cijele godine. Ovi duhovni poticaji oživjet će tvoje srce, pomoći će tvome molitvenom životu i produbiti i osnažiti tvoju bliskost s Gospodinom.

Na devetom mjestu top ljestvice je knjiga Ispovijesti vatikanskoga egzorcista. Riječ je o zapisima legendarnoga svećenika i egzorcista o. Gabrielea Amortha koji je kao službeni egzorcist Papine rimske biskupije mnoge ljude oslobodio dugogodišnjega demonskog utjecaja. U ovim ispovijestima otac Amorth vodi nas u tajnoviti svijet dajući potresnu viziju svojih svakodnevnih borba s đavlom, ali i mnogobrojne savjete za pobjedu nad Zlim. Služeći se konkretnim primjerima, otkriva kako razlikovati psihička oboljenja od opsjednuća, kako prepoznati znakove đavolske prisutnosti i koje metode demon koristi za svoja zloćudna djelovanja. Daje i odgovore na mnoga druga pitanja koja zanimaju sve vjernike.

Na posljednjem, desetom, mjestu Verbumove top ljestvice nalazi se svjetske bestseler Vladavina cijenjenog autora Toma Hollanda. Vladavina (u izvorniku Dominion) je epska priča o tome kako smo postali to što jesmo te zašto razmišljamo tako kako razmišljamo. Obuhvaćajući vrlo širok vremenski raspon, počevši od perzijske invazije na Grčku 480. pr. Kr. do aktualne migrantske krize u današnjoj Europi, od Babilona do Beverley Hillsa, od ukidanja ropstva do pojave sekularizma, od Mojsija do #MeToo pokreta, omiljeni autor povijesnih uspješnica Tom Holland istražuje razloge zbog kojih, u društvu koje sve više sumnja u vjerske tvrdnje, toliki naši urođeni stavovi ostaju nepovratno kršćanski. Pokazuje koliko su doista revolucionarna i skandalozna bila kršćanska učenja kad su se tek pojavila na svijetu te zašto je Zapad, kao i sve što on danas shvaća zdravo za gotovo, zbog toga jednako neobičan. Čak su i sve brojniji Zapadnjaci koji su napustili tu vjeru svojih predaka i koji sve oblike religije odbacuju kao besmisleno praznovjerje i dalje tako prepoznatljivo njezini baštinici. Trajan utjecaj kršćanstva ne ograničava se na religiju. Vidljiv je baš svugdje na Zapadu: u znanosti, u sekularizmu, u ljudskim pravima, čak i u ateizmu.

Sve spomenute knjige dostupne su u knjižarama Verbum i na web knjižari verbum.hr. Više o knjigama možete saznati na linku ovdje.