Na vrhu Verbumove top ljestvice najprodavanijih knjiga mjeseca rujna nalazi se knjiga Brini se manje, moli se više. Riječ je o knjizi koja sadrži 180 kratkih i poticajnih meditativno molitvenih tekstova za žene za život bez tjeskobe prikladnih za sve životne situacije i poteškoće. Bilo da si zabrinuta zbog posla, obiteljskih i međuljudskih odnosa, financija, događanja u svijetu ili nečega drugog, ove će ti meditacije pomoći u otklanjanju tjeskobnih misli, učeći te pritom življenju u slobodi svemogućega Boga.

Drugo mjesto zauzima molitvenik Izbavi nas od zla. U njemu se nalaze molitve koje je otac Gabriele Amorth, najpoznatiji egzorcist našeg doba, sam probrao i sastavio. Ovaj mali Amorthov molitvenik za obranu od zloga i od svakoga oblika zla sadrži provjerene molitve iz Svetoga pisma i tradicije Crkve, molitve za oslobođenje od zloduha i utjecaja zlih sila, za nutarnje ozdravljenje, molitve za ozdravljenje od tjelesnih bolesti i patnja, za blagoslov ili oslobođenje kuća, radnih mjesta i polja, molitve protiv uroka, za mir srca te odabrane litanije i zazive.

Treće mjesto donosi knjigu Riječi nade, sa 150 meditacija utjehe i ohrabrenja svetog Padra Pija, jednog od najpopularnijih svetaca modernoga doba. Ova jedinstvena knjiga meditacija omogućava da vam Padre Pio bude duhovni savjetnik i prijatelj koji vas tješi i ohrabruje. Riječi nade donose probrane i nadahnjujuće duhovne tekstove toga omiljenog sveca i mističara, raspoređene u 150 jednostavnih i kratkih meditacija koje ne zahtijevaju mnogo vremena, a donose veliku utjehu.

Na četvrtom mjestu nalazi se knjiga Što je kršćanstvo, posljednja knjiga pape Benedikta XVI. i njegova svojevrsna duhovna oporuka, za koju je izričito želio da se objavi nakon njegove smrti. Radi se o toploj i iskrenoj knjizi prepunoj mudrosti i proizašloj iz srca ovoga velikog teologa i učitelja vjere. Vjeran Istini u ljubavi i s proročanskim uvidom u naše vrijeme, Benedikt XVI. upozorava na dominaciju pozitivističkoga razuma u službi tehnike i ekonomije kao i na radikalnu manipulaciju čovjekom u ime tolerancije, ističući da je jedina autentična protuteža svakomu obliku tiranije i netolerancije sâm Krist – i to Krist raspeti.

Na petom mjestu top ljestvice je knjiga Ispovijesti vatikanskoga egzorcista. Riječ je o zapisima legendarnoga svećenika i egzorcista o. Gabrielea Amortha koji je kao službeni egzorcist Papine rimske biskupije mnoge ljude oslobodio dugogodišnjega demonskog utjecaja. U ovim ispovijestima otac Amorth vodi nas u tajnoviti svijet dajući potresnu viziju svojih svakodnevnih borba s đavlom, ali i mnogobrojne savjete za pobjedu nad Zlim. Služeći se konkretnim primjerima, otkriva kako razlikovati psihička oboljenja od opsjednuća, kako prepoznati znakove đavolske prisutnosti i koje metode demon koristi za svoja zloćudna djelovanja. Daje i odgovore na mnoga druga pitanja koja zanimaju sve vjernike.

Šesto mjesto top ljestvice pripalo je knjizi 9 tjedana za mir srca autorice Éline Landon. Brak i majčinstvo izvor su velike radosti, ali ljubav u svakodnevici nije uvijek jednostavna i ugodna. Tu su preopterećenosti, intenzivni umor, problemi u odnosu s partnerom, osjećaj da nisi dorasla zahtjevima majčinstva, vikanje, osjećaj krivnje, suze… Žene uglavnom moraju balansirati između uloge majke, supruge, poslovne žene i kućanice. To žongliranje često je iscrpljujuće, tako da mnoge žene dožive majčinski burnout uz posvemašnju emotivnu i duhovnu iscrpljenost. Za svaki od devet tjedana pronaći ćeš poseban biblijski tekst, meditaciju i molitvu, a svako poglavlje obogaćeno je i svjedočanstvom autorice iz njezina majčinskog života. Ne oklijevaj, otvori svoje srce miru koje ti samo Gospodin može dati. Prigrli ono što jesi i ponovno se rodi za radost.

Sedmo mjesto Verbumove top ljestvice za mjesec rujan pripada knjizi Radosni u ljubavi autorice Bénédicte Lucereau. Ova jedinstvena knjiga meditacija sadrži 120 biblijskih liturgijskih tekstova koje je odabrala stručnjakinja za bračno savjetovanje i popratila ih meditacijama posebno prilagođenima za život u paru. Svaka od tih nadahnjujućih meditacija završava konkretnim koracima za napredak u vezi ili pak prijedlozima odluka koje će pospješiti svaki brak.

Osmo mjesto pripalo je knjizi Život nakon života cijenjenoga francuskog autora dr. Patricka Theilliera, koje za temu ima iskustva tik do smrti. Dr. Theillier u ovoj knjizi prikupio je provjerena iskustva tik do smrti (ITS), odnosno svjedočanstva brojnih ljudi koji su, prema vlastitim riječima, već krenuli u zagrobni život i vratili se u ovozemni. Postoje li razlike između nadnaravnoga i paranormalnoga? Što nas čeka nakon ovoga života? Postoje li raj i pakao? Jesu li iskustva tik do smrti psihološke izmišljotine ili konkretni znakovi budućega života? Je li život jači od smrti? Kako je s one strane života? Samo su neka od pitanja na koja odgovore daje ova intrigantna knjiga.

Deveto mjesto pripalo je knjizi Korintska kradljivica svjetski poznate spisateljice Tesse Afshar. Ovaj hit roman nastavak je niza uspješnica ove autorice čije je romane nakladnička kuća Verbum već objavljivala: Žetva zlata, Žetva rubina, Biser u pijesku itd. U svom novom književnom ostvarenju, autorica nam donosi Korint prvoga stoljeća, grad prepun živahne trgovine i neodoljive privlačnosti. Grad je istovremeno prepun i opasnosti i iskvarenosti – a to je idealna pozornica za Arijadninu najveću pustolovinu. Nakon što je godinama s majkom i djedom, koji su je ugnjetavali, živjela u Ateni, Arijadna bježi u očev dom u Korintu, da bi ondje otkrila opasnu tajnu koja mu je uništila brak: iako je Grk iz ugledne obitelji, Galen je zloglasni kradljivac koji pokvarenim građanima otima nepošteno stečeno bogatstvo. U očajničkoj želji da ga zaštiti, Arijadna opasnosti izlaže vlastiti ugled, slobodu i ljubav prema muškarcu kako bi postala očevom pomoćnicom. Međutim, kada se sprijatelje s kršćaninom po imenu Pavao, uviđaju da njegova radikalna poruka, koja dovodi u pitanje sve što su s toliko truda nastojali izgraditi, ipak nudi nešto čemu se nijedno od njih nije usudilo ni nadati.

Na posljednjem, desetom, mjestu Verbumove top ljestvice nalazi se višestruko nagrađivani bestseler Granice, autorskog dvojca Henryja Clouda i Johna Townsenda. Granice su međe našega osobnog posjeda koje nas definiraju i ukazuju na to gdje mi završavamo, a počinje netko drugi. One su nevidljive linije koje utječu na sva područja našega bića – u fizičkomu, emocionalnom i duhovnom smislu. Na temelju psihologije i kršćanskoga svjetonazora autori raskrinkavaju najraširenije mitove i grizodušje koje osjećamo kada s punim pravom pokušavamo postati autonomni: osjećaj da smo sebični, da nismo poslušni, da će nas drugi povrijediti zbog naših granica ili da ćemo druge povrijediti – sve su to lažne poruke krivo izgrađene savjesti. Dr. Henry Cloud i dr. John Townsend u ovoj knjizi donose deset zakona o granicama koji će vam pomoći unijeti novu radost i zdrave granice u svoje odnose. Otkrijte kako vam zdrave granice mogu pružiti slobodu da djelujete kao samostalan, velikodušan i sretan pojedinac — kao cjelovita i ispunjena osoba.

Sve spomenute knjige dostupne su u knjižarama Verbum i na web knjižari verbum.hr. Više o knjigama možete saznati na linku ovdje.