Nakladnička kuća Verbum nedavno je objavila svjetski poznati književni klasik i jedno od najpopularnijih djela talijanske književnosti, roman Don Camillo jednog od najvažnijih talijanskih autora uopće, Giovannina Guareschija.

Don Camillo je prva knjiga čuvene sage o katoličkom svećeniku don Camillu i ratobornom komunističkom načelniku Pepponeu, čija se radnja odvija neposredno nakon Drugoga svjetskog rata: između rivalstva i stalna inata, moralnih dvojbi i prijetnji nikad izvršenim ultimatumima, Guareschi s velikom domišljatošću slika sukobe između države i Crkve, političke strasti i jednostavan život imaginarnoga mjesta „između Pada i Apenina“.

U tom „Malom svijetu“ vječne sile hvataju se ukoštac s apsurdnom dramom svakodnevice, što dovodi do urnebesnih i počesto nadnaravnih zbivanja. Nije stoga rijetkost ni da Krist s križa župne crkve savjetuje don Camilla, razotkrivajući i podrivajući „političke“ planove i predrasude tvrdoglavoga svećenika te, s fascinantnim uvidima i blagim humorom, predlaže putove djelovanja u toj ljudskoj borbi prepunoj humora i ljudskosti.

Guareschijev don Camillo je ne samo dopadljiv i  urnebesno smiješan, već i neobično dirljiv u svojoj jednostavnoj, ali čvrstoj vjeri.

Iako naizgled zaokupljeno prvenstveno malim stvarima svakodnevnoga života, don Camillovim dogodovštinama i ideološkim razmiricama, Guareschijevo djelo daje dubok i uvijek svjež uvid u ljudsku narav i međuljudske odnose.

Stoga ove očaravajuće, mudre i neobično dirljive priče o životu u imaginarnom mjestu uvijek iznova privlače milijunsku publiku diljem svijeta, a sada su nakon dugo vremena dostupne i hrvatskim čitateljima u Verbumovu izdanju u novom prijevodu Jelene Butković opremljenom izvornim ilustracijama koje je naslikao sam Guareschi.

Roman Don Camillo dostupan je u svim knjižarama Verbum i putem web knjižare verbum.hr. Više o ovom djelu možete saznati na linku ovdje.