Knjiga “Udaj se i budi podložna” sadrži pisma i savjete koje je Costanza Miriano pisala iz 15-godišnjeg iskustva obiteljskog života. U jedanaest pisama svojim prijateljicama i prijateljima progovara o razlikama između muškaraca i žena, otvorenosti životu i rađanju, odgoju i podizanju djece, doživljaju spolnosti kao dara Božjega, drugim riječima – o braku i obitelji…

Poznate su joj zapreke i teškoće iz stvarnoga života s kojima se suočavaju zaposlene žene u vezi, braku, kada dobiju dijete… U nizu pisama blogerica i publicistica Miriano nudi mudre, razborite, iskrene i duhovite savjete utemeljene na vlastitom iskustvu i vjeri djevojkama koje oklijevaju s udajom, ali i onima vjenčanima iznoseći prijedloge kako prigrliti prave radosti obiteljskog života.

U knjizi se iz ženskog gledišta iznosi osobni primjer kako živjeti brak manje sebično, s više darežljivosti i maštovitosti. Kako govori sam naslov knjige autorica poziva žene da se udaju i budu podložne svojim muževima. Costanza Miriano u knjizi piše da današnji feminizam nema odgovore na pitanja koja muče moderne žene. Ona pojam podložnosti preuzima iz Pavlove poslanice Efežanima, a u knjizi pokazuje da podložnost uključuje ljubav, podršku i temelje te nije povezana s dovođenjem u pitanje jednakoga dostojanstva muškaraca i žena kao ni s ponižavanjem ili omalovažavanjem žena.

Nakon međunarodne uspješnice “Udaj se i budi podložna”, talijanska novinarka i blogerica Costanza Miriano napisala je nastavak namijenjen muškarcima pod naslovom “Oženi je i umri za nju”.

U toj knjizi s podnaslovom “Pravi muškarci za žene bez straha” autorica na jednostavan i duhovit način progovara o muško-ženskim razlikama s naglaskom na ulogu muškarca u suvremenoj obitelji. Kroz jedanaest poglavlja poziva muškarce da ponovo otkriju svoje specifično poslanje u odnosu prema obitelji, ženi i djeci, kao one koji daju sigurnost, ukazuju put te nesebično stavljaju sebe na drugo mjesto. U tom svakodnevnom “umiranju” i sebedarju skriva se tajna radosti, ispunjenosti i zadovoljstva svakog muškarca.

Iako pisana iz ženske perspektive, knjiga nije usmjerena isticanju negativnosti drugoga spola, već na činjenicu da uzvišenost oženjenoga muškarca nije i ne može biti odvojena od uzvišenosti njegove žene. Premda naoko provokativan, naslov je utemeljen na riječima sv. Pavla iz poslanice Efežanima u kojoj žene poziva na podložnost, a muškarcima kaže: “Muževi, ljubite svoje žene, kao što je i Krist ljubio Crkvu i sebe samoga predao za nju!”

Na dvjestotinjak stranica knjige “Oženi je i umri za nju” Costanza Miriano piše o ljubavi između supružnika, a posebice se osvrće na ulogu otca i njegovu odgovornost u obitelji te pojašnjava što podrazumijeva pod pojmom istinske muževnosti. Autorica je inspirirana situacijama iz vlastitog života i života prijateljica, pa tako razmišlja o seksualnosti, odgoju te iznosi savjete koji mogu pomoći u zajedničkom životu.

“Danas se zbog lagodnijeg života i veće dostupnosti svega, gotovo izgubila svakodnevna potreba obitelji za muškarcem i ženom. Trenutci koji čine muškarca većim muškarcem ili ženu više ženom sve su rjeđi i rjeđi. Najgore je to što idol modernog muškarca postaje muškarac koji zapostavlja osnovnu odgovornost prema ženi, a onda sve više tone u svoj svijet neodgovornosti i na kraju nesretan provede život”, piše u predgovoru knjige “Oženi je i umri za nju” Tomislav Debeljak, suprug i otac osmero djece, ističući potrebu takvih knjiga radi boljeg razumijevanja između žena i muškaraca.

Autorica obiju uspješnica Costanza Miriano, rođena u Perugii, živi u Rimu (Italija). Udana je i radosno podložna – tako barem voli reći za sebe – te ima četvero djece s jednim muškarcem koji je ujedno i njezin suprug. Diplomirala je klasičnu filologiju te studirala novinarstvo. Dugogodišnja je novinarka talijanske javne televizije RAI.

Glas Koncila | Bitno.net