Nastavljajući s objavljivanjem vrijednih izdanja iz prvih stoljeća kršćanske misli nakladna kuća Verbum priredila je novo izdanje sv. Ivana Zlatoustog pod nazivom Govori i homilije o nadi u uskrsnuće. Riječ je o XIII. svesku u biblioteci Crkveni oci u kojoj se objavljuju otački spisi za sve suvremene duhovne tražitelje koji, na ovaj način, imaju mogućnost otkriti jedno duhovno blago neprolazne vrijednosti.

Djelo Govori i homilije o nadi u uskrsnuće sastoji se od osam poglavlja kroz koja iskusni teolog i briljantni govornik sveti Ivan Zlatousti propituje teme kao što su pitanje smisla ljudske egzistencije, problem beznađa, patnje, tugovanja i prolaznosti, posljednje stvari i granična pitanja života i smrti, uloga nade i uskrsnuća u ljudskom životu te pitanje zagrobnoga života. Kao važan element autor ističe da je do budućih dobara moguće doći jedino podnoseći mnoge stvari koje donosi ovaj život te ujedno i obrazlaže utemeljenost nade u uskrsnuće i progovara o ljepoti budućega života.

U homiliji o uskrsnuću Zlatousti završava oštrim i jasnim rečenicama usmjerenim protiv manihejaca koji su s prezirom gledali na tijelo i tjelesnost, naučavajući kako je tijelo tamnica duše koje će se čovjek osloboditi smrću. Nasuprot tome sv. Ivan Zlatousti ovdje donosi i detaljno obrazlaže kršćanski nauk o uskrsnuću tijela, koji predstavlja važan dio vjerovanja.

Tako ovo djelo svojim sadržajem i temama, osim što nas vraća na korijene kršćanstva, daje i jasne odgovore na pitanja koja imaju veliko značenje i za suvremenog čitatelja, koji će ovdje naći čvrst temelj te pouzdan i bogat izvor.

Govori i homilije o nadi u uskrsnuće je dostupna u svim knjižarama Verbum kao i putem web knjižare Verbum.hr, a moguće je o njoj više saznati na linku ovdje.

Bitno.net