„Bio je on velikan, velik! (…) Pokazao nam je da je kršćanstvo normalnost osobe koja živi u dubokom zajedništvu s Kristom“, istaknuo je papa Franjo o Ivanu Pavlu II. u novoj knjizi koja nosi jednostavan, ali znakoviti naslov Sveti Ivan Pavao Veliki. Knjiga je rezultat razgovora koje je don Luigi Maria Epicoco vodio s papom Franjom od lipnja 2019. do siječnja 2020., a glavna tema bio je lik Ivana Pavla II. koji se, kako vrijeme prolazi, sve više pokazuje u čitavoj svojoj mnogostranosti.

Svaka njegova gesta, svaka riječ, svaki izbor, ističe u knjizi papa Franjo, uvijek su imali mnogo dublju vrijednost i pretvarali se u znak.

Veći dio knjige otkriva biografske crtice o Ivanu Pavlu II., a svako poglavlje prožeto je odgovorima pape Franje na pitanja don Epicoca o njegovu odnosu s Ivanom Pavlom, njegovim zapažanjima o duhovnosti, osobnosti, događajima u životu i učenju ovoga sveca.

„Mislim da patnje toga velikog pape ne smijemo smetnuti s uma. Njegov svršetak i silan smisao za milosrđe sigurno su bili pod utjecajem duhovnosti svete Faustine Kowalske, koja je umrla u vrijeme njegova dozrijevanja, ali također – i možda još više – pod dojmom komunističkih, nacističkih progona koje je vidio. Mnogo je pretrpio“, dio je odgovora pape Franje na pitanje koje mu don Epicoco postavlja o utjecaju muka Ivana Pavla na papinsko djelovanje.

„Ivan Pavao II. bio je slobodan čovjek, sve do kraja, a i u beskrajnoj nemoći koju je proživljavao, siguran sam da je uvijek sačuvao veliku pronicavost i veliku svijest o tome što znači za život Crkve. Možda su mu neka stanja uvećala boli, no sigurno je da je do zadnjega daha bio papa, bez kolebanja“, navodi papa Franjo o Ivanu Pavlu II.

S detaljima duhovne biografije, ali i brojnim anegdotama i crticama, dodirnim točkama dvaju papa, ova knjiga priča priču o svetom Ivanu Pavlu Velikom kroz oči pape Franje.

Među temama o kojima papa Franjo i don Epicoco raspravljaju u knjizi našle su se i one ponajteže koje trenutačno prate Katoličku Crkvu: od pitanja ređenja žena, zloporaba u Crkvi, rodne teorije do važnosti svećeničkoga celibata, ekumenskoga i međureligijskog dijaloga.

Kako u predgovoru knjige ističe don Epicoco, tijekom ovih otvorenih razgovora pružila se providonosna prilika da se prikupe neki dragocjeni autobiografski podatci o životu pape Franje.

„Ovdje skupljamo te mrvice, ‘preostale ulomke’ (Iv 6, 12) učiteljstva pape Franje da ‘ništa ne propadne’ od toga velikog kruha umnoženoga za sve. To je naučavanje koje je Papa pretresao u svojem srcu i svojem umu“, piše Epicoco.

Knjigu potražite u knjižarama Kršćanske sadašnjosti ili u web shopu www.ks.hr.