Nakladnička kuća Verbum u četvrtak 25. siječnja na konferenciji za medije predstavila je knjigu Sabbatical. Na konferenciji je sudjelovao Mislav Vušković, koordinator projekata nakladničke kuće Verbum.

Nastavljajući svoje tradicionalno objavljivanje romana svjetski poznatog kanadskog književnika Michaela D. O’Briena (autora romana Posljednja vremena i Otok svijeta) nakladnička kuća Verbum ovog puta je za svoje čitatelje pripremila autorov novi roman Sabbatical.

U ovom romanu čitatelji se ponovno susreću s likom dr. Owena Whitfielda, starijeg profesora povijesti na Sveučilištu Oxford koji se prvi put pojavio u O’Brienovom romanu Očeva pripovijest. U romanu Sabbatical, smještenom u nešto kasnije vremensko razdoblje, dr. Whitfield veseli se sabbaticalu, slobodnoj studijskoj godini, za koju očekuje da će biti godina mira i tišine, vrtlarenja u njegovu malom vrtu i rada na dovršavanju knjige koja već godinama čeka da joj se posveti.

Međutim, kako se bliži početak sabbaticala, niz naizglednih slučajnosti dovodi ga u vezu s tajanstvenim osobama iz Rumunjske, uključujući obitelj koja je bila meta nekoliko pokušaja ubojstva nepoznatih moćnika. Dr. Owen putuje u Rumunjsku pružiti podršku toj obitelji, no situacija u kojoj se našao postaje zlokobnija nego što se isprva činilo. U ovom romanu O’Brien ulazi u srž stanja suvremenog čovjeka u sekularnom svijetu. Autor istražuje filozofske, političke i teološke koncepte u kontekstu borbe između ljudi koji teže biti Božjim slugama i onih koji bi ih željeli uništiti. 

Zbog toga je ovo priča o napetosti između prepuštanja fatalističkom beznađu i prepoznavanja Božje providnosti u povijesnim događajima, makar se činilo da je sve izvan plana. Priča je to i o hrabrosti, nadi i ljubavi koji su nužni za plovidbu kroz zbrku znakova vremena te o pobjedi vjere i razuma nad silama razaranja i uništenja.

Sabbatical je moćno djelo koje sadrži ključne istine o čovjeku i stanju svijeta u kojem živimo predstavljene majstorskim pripovjedanjem. Kroz cijelu priču, čitatelj se suočava s likovima i njihovim dijalozima koji potiču na razmišljanje i ispituju vrlo stvarna i goruća pitanja.

Novi roman Michael D. O’Briena, knjigu Sabbatical, u prijevodu Karmele Cindrić možete naći u svim knjižarama Verbum i na web knjižari verbum.hr

Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.