Tijekom došašća pozvani smo na radosno iščekivanje Isusova rođenja. Kako bismo u srcu probudili to radosno iščekivanje, donosimo neke odluke i mijenjamo nešto u svojoj svakodnevici. Idemo na mise zornice, češće pristupamo pričesti i ispovijedi, palimo svijeće na adventskom vijencu… Dodatna pomoć za one koji vole čitati mogu biti i knjige o ovom otajstvu. Čitanje će u našoj mašti oblikovati događaje koji su prethodili Isusovu rođenju i pomoći nam da dublje zaživimo došašće. Pripremili smo za vas nekoliko prijedloga što možete čitati tijekom došašća.

Čitanje nam pomaže u mašti oblikovati događaje koji su prethodili Isusovu rođenju

Iako je Godina svetog Josipa završila, tijekom došašća i dalje smo pozvani posvetiti mu posebnu pozornost. Stoga je naš prvi prijedlog da uzmete u ruke knjigu Snaga ljubavi. Riječ je o romanu o svetom Josipu koji nam pomaže bolje upoznati ovog sveca, ali i njegov odnos s Marijom i sve događaje koji su prethodili Isusovu rođenju. Pripremajte se za rođenje maloga Boga zajedno s njegovim roditeljima! Ima li boljeg načina?

Onima koji žele naučiti više o dubinama otajstva Božića sigurno će se svidjeti knjiga Radost svijetu, autora Scotta Hahna. Ova knjiga nas podsjeća na sve događaje u Betlehemu o kojima smo toliko puta čitali ili slušali i objašnjava ono što nam iz tih priča možda nije bilo jasno ili poznato. Povezuje Stari i Novi zavjet. Izlaže i objašnjava običaje i život u ono vrijeme kako bismo mogli shvatiti zašto su evanđelisti baš ovako izvijestili o svemu što se zbivalo.

Razmatrajte Božju riječ i dopustite da pripravi vaše srce za rođenje Kralja

Sjajna kratka razmatranja za svaki dan od prve nedjelje došašća do Božića možete pronaći u knjizi Razgovarati s Bogom (svezak I.). Autor za svaki dan stavlja pred čitatelje razmatranje čitanja koje je Majka Crkva odabrala za taj dan. S obzirom na to da tijekom mise zornice nema propovijedi, a nerijetko budemo i pospani i manje pozorni, ova razmatranja nas potiču da ipak pomnije promislimo o misnim čitanjima svakog dana.

Možda najbolji način pripreme za Božić je ipak razmatranje Božje riječi, Svetog pisma. Za ovo razdoblje liturgijske godine idealno je Evanđelje po Luki jer su u njemu opisani događaji koji prethode Isusovu rođenju, a potom i njegovo djetinjstvo. Ovo evanđelje ima 24 glave pa je zgodno čitati po jednu glavu svaki dan od početka prosinca do Badnjaka.

Za koju god knjigu se odlučili, neka vam bude na blagoslov i pomoć da još dublje iskusite vrijeme došašća i otajstvo Božića!

Tekst je izvorno objavljen na portalu Žena vrsna, prenosimo ga uz dopuštenje autorice.