Nakladnička kuća Verbum u četvrtak 26. listopada na konferenciji za medije predstavila je knjigu Što je kršćanstvo

Na konferenciji su sudjelovali prof.dr.sc. Mladen Parlov, prevoditelj i profesor na KBF Split i  mr.sc. Petar Balta, glavni urednik nakladničke kuće Verbum.

Odreknuće od papinske službe Benedikta XVI. i njegov povučeni život sve do smrti gotovo deset godina kasnije nisu niti malo otupili oštrinu njegovog teološkog genija kao što nije prestalo ni njegovo promišljanje o gorućim i stalnim pitanjima s kojima se Crkva, sada, a i tijekom svoje povijesti, susretala. 

Plod tih Benediktovih cjeloživotnih razmišljanja jest i ova knjiga koju nakladnička kuća Verbum stavlja pred hrvatsku publiku kao posljednje spise koje ćemo ikada vidjeti od Benedikta XVI.

Što je kršćanstvo posljednja je knjiga pape Benedikta XVI. i njegova svojevrsna duhovna oporuka, za koju je izričito želio da se objavi nakon njegove smrti. Radi se o toploj i iskrenoj knjizi prepunoj mudrosti i proizašloj iz srca ovoga velikog teologa i učitelja vjere. Kao što je istaknuo prof.dr.sc. Mladen Parlov, prevoditelj ove knjige, riječ je o djelu koje predstavlja izvanredan uvod u čitavu misao pape Ratzingera.

Objavljivanjem ovih spisa nastalih u godinama nakon odreknuća, svim vjernicima bivaju dostupna posljednja duhovna promišljanja Benedikta XVI. o nekim temeljnim temama kršćanstva. U središtu je knjige Božje milosrđe koje izvire iz gorljive Očeve ljubavi prema svakomu stvorenju. U raznovrsnome spletu ostalih tema koje tvore knjigu ističu se odnos kršćanstva i drugih religija, dijalog kršćanstva i svijeta, moralni relativizam, euharistija, teologija i reforma liturgije, uloga svećeništva, tragedija zlostavljanja, ljepota prirode itd.

Naglašavajući eklektičnost Ratzingerovog teološkog opusa kojim su pokriveni svi aspekti kršćanske teologije, prof. Parlov je izrazio želju da ovo i sva ostala djela pape Benedikta XVI. sadašnjim, ali i budućim pokoljenjima, predstavljaju ono što je za srednjovjekovno kršćanstvo bio opus sv. Tome Akvinskog.

Vjeran Istini u ljubavi i s proročanskim uvidom u naše vrijeme, Benedikt XVI. upozorava na dominaciju pozitivističkoga razuma u službi tehnike i ekonomije kao i na radikalnu manipulaciju čovjekom u ime tolerancije, ističući da je jedina autentična protuteža svakomu obliku tiranije i netolerancije sâm Krist – i to Krist raspeti.

Hrvatsko izdanje knjige Što je kršćanstvo u prijevodu prof.dr.sc. Mladena Parlova, dostupno je u svim knjižarama Verbum kao i putem web knjižare verbum.hr.

Više o knjizi možete saznati na ovom linku.