Nakladnička kuća Verbum u četvrtak 20. travnja na konferenciji za medije predstavila je knjigu Samo istina.

Na konferenciji su sudjelovali prof.dr.sc. Mladen Parlov, prevoditelj i profesor na KBF Split i  mr.sc. Petar Balta, glavni urednik nakladničke kuće Verbum.

Nakladnička kuća Verbum nedavno je objavila knjigu Samo istina nadbiskupa Georga Gänsweina, dugogodišnjeg tajnika pape Benedikta XVI.

Teško da je itko tako dobro poznavao papu Benedikta XVI. i bio mu posljednjih godina tako blizak: Georg Gänswein upoznao je Josepha Ratzingera kao pročelnika Kongregacije za nauk vjere u Rimu i bio uz njega kao osobni tajnik gotovo dva desetljeća, sve do njegove smrti. Kao jedan od njegovih najvažnijih ljudi od povjerenja tijekom papinske službe zna što se zapravo krije iza povijesnoga odreknuća 2013. godine. O tome Gänswein prvi put otvoreno i iskreno progovara u ovoj knjizi, nastaloj u suradnji s uglednim vatikanistom Saveriom Gaetom.

Piše podrobno i o godinama prije izbora za papu, konklavi, ali i pojedinostima skrovita života pape Benedikta XVI. nakon odreknuća te životu s „dvojicom“ papa u Vatikanu. Iznosi i mnoge pojedinosti o kontroverznim temama kao što su dosjei Vatileaks, misterij slučaja Orlandi, skandal s pedofilijom te odnos između Pape emeritusa i njegova nasljednika pape Franje.

O svemu tome Georg Gänswein daje uvide koje nitko drugi ne bi mogao imati i koji čitatelju omogućuju sudjelovanje u povijesnim događajima i vrlo osobnim iskustvima. Stoga je ovo knjiga za sve koji žele upoznati Benedikta XVI. izbliza i doista razumjeti njegov život, misao i ključne odluke, ali i sadašnji trenutak Crkve.

Posebna vrijednost knjige je i mnoštvo zanimljivih detalja iz svakodnevnog života Benedikta XVI., i prenošenje njegovih do sada nedostupnih promišljanja, kao što su primjerice dragocjeni ulomci iz jednostavnih i poticajnih propovijedi koje je Benedikt XVI. držao u samostanu Mater Ecclesiae, gdje je proveo posljednje godine života, a koje su sada po prvi put dostupne upravo u ovoj knjizi.

Hrvatsko izdanje knjige Samo istina u prijevodu prof.dr.sc. Mladena Parlova, dostupno je u svim knjižarama Verbum kao i putem web knjižare verbum.hr. Više o njoj možete saznati na linku ovdje.