Nakladnička kuća Verbum je u četvrtak 5. studenoga putem videokonferencije za medije predstavila veliku knjigu pitanja i odgovora Don Damir odgovara. 303 pitanja i odgovora o vjeri i životujednoga od najomiljenijih hrvatskih svećenika don Damira Stojića. Na videokonferenciji su sudjelovali don Damir Stojić, dr. sc. Miro Radalj, direktor nakladničke kuće Verbum i mr. sc. Petar Balta, glavni urednik nakladničke kuće Verbum.

Nakon što je pozdravio sve sudionike i pratitelje videokonferencije, u svojoj uvodnoj riječi direktor Miro Radalj naglasio je kako je don Damirova knjiga vrijedna i značajna, ali i dugo pripremana kao jedna od onih knjiga od kojih se najviše očekuje.

Glavni urednik Verbuma Petar Balta u svojem se obraćanju zahvalio don Damiru te svim suradnicima na ovom vrijednom projektu koji na preko 550 stranica sadrži sabrana 303 najznačajnija i najširem krugu publike najkorisnija pitanja o vjeri i životu. Naglasio je kako je značajna vrijednost knjige u tome što pitanja nisu nastala „iz teorije, za stolom“, već iz života i potreba ljudi, stvarnih situacija pred kojima su se našli, u kojima moraju donijeti neku odluku i napraviti novi korak i kad im se u tom trenutku javljaju mnoge dvojbe. Tako nastala pitanja su vrlo životna, a teme široke počevši od vjerskih pitanja, Svetog Pisma, drugih religija, spolnosti, seksualnosti u braku i prije braka, molitve, alternative u medicini, uroka, dakle, obuhvaćaju sve ono što će zanimati ljude na temu vjere i života. Stoga će svi oni koji ovu knjigu uzmu u ruke u njoj pronaći odgovore na svoja konkretna vjerska pitanja, kao i siguran orijentir u raznim životnim dvojbama, zaključio je Balta.

Don Damir Stojić kratko se osvrnuo na početke svojeg pastorala kao studentskog kapelana te je naglasio da je tijekom trinaest godina svojega pastorala zaprimio nešto manje od 17 000 pitanja, a najveći broj njih odnosio se na obiteljski život, na međuljudske odnose, zatim new age i okultne prakse, biblijska pitanja i mnoga druga, a da su u knjizi sabrana ona najkorisnija za široki krug čitatelja. Don Damir navodi kako se kroz odgovor uvijek trudio dati evanđeoske smjernice, upućivao na molitvu i bliskiji odnos s Gospodinom. U svemu ovome vidio je posebnu pastirsku službu te je shvatio kako Crkva mora biti prisutna u svim mjestima i uključena u sva zbivanja i ponekad ne dati gotove odgovore, nego dati smjernice kako bi ljudi oblikovali svoju savjest i promišljanje. Poneka pitanja su i njega poticala na daljnje učenje jer, smatra don Damir, problem vjernika je i njegov problem kao pastira, ali su mu i jako otvorila vrata u svijet mladih. Zahvalio se svojim suradnicima, studentima koji su mu jako pomogli u odgovaranju na mnoga pristigla pitanja što je bilo ključno za nastajanje ove vrijedne, životne i važne knjige. Na kraju je dao odgovor nad svim odgovorima: „ti si slika i prilika Božja; prepoznati sliku i priliku Božju kod drugog čovjeka i ići Isusu Kristu“.

Knjiga Don Damir odgovara. 303 pitanja i odgovora o vjeri i životu dostupna je u svim knjižarama Verbum kao i putem web knjižare Verbum.hr, a o njoj možete saznati više na linku ovdje.

Cjelovitu videokonferenciju možete pogledati na linku ovdje.