Na nogometnom igralištu pri salezijanskog župi Blažene Djevice Marije Pomoćnice na zagrebačkoj Knežiji u subotu 30. listopada će se održati promocija eko-slikovnice “Ana i Lana” autora Ante Čaljkušića i akademske umjetnice Smiljane Čoh.

Svijet slikovnica ovim je prilogom bogatiji za još jednu, i to vrlo posebnu i nesvakidašnju priču, čiji autor je Ante Čaljkušić.

Nakon svoje prve autorske hit knjige “Zvrk u Božjim rukama”, Čaljkušić je odlučio napisati i svoju prvu slikovnicu jer, kako kaže, njegova djeca Ana i Josip, posebice Ana, doživljavaju ovu priču kao pravu ekološku pustolovinu, osobito zato što ju je osmislio kao mali igrokaz u kojem svatko od njih ima svoju zanimljivu ulogu koja ih toliko angažira i zabavlja da sasvim spontano i s užitkom usvajaju potrebna znanja o prirodi i njezinoj zaštiti.

Upravo tekst u obliku dramske predstave čini ovo djelo netipičnim za slikovnicu.

Autor je sa stručnim timom pomirio i uskladio dramski pristup sa zakonitostima izrade slikovnice. Veliku je ulogu odigrala akademska umjetnica Smiljana Čoh, čije su ilustracije pogodile bit priče. Pune su detalja, a emocije na licima izrazila je majstorski.

Podsjetimo, Smiljana Čoh je radila za niz stranih autora čija su djela dobivala prestižne nagrade. Hoće li slično biti i s ovom slikovnicom, njih dvoje o tome ne razmišlja jer cilj je, kažu, postignut.

Ante i Smiljana časte kavom i čajem te će odgovarati na sva pitanja i približiti kako je prolazio stvaralački proces.

“Na izradu slikovnice potakla me i vrlo aktualna ekološka tematika. Sada svi možemo na vrlo zabavan način lakše i brže kod djece izgraditi odgovornost i brigu za okoliš. Naravno, ova slikovnica ne može nadomjestiti naše svakodnevno zalaganje jer djecu najbolje i najbrže učimo vlastitim primjerom”, ističe autor.