U čast neumornoj braniteljici katoličkoga nauka i blaženoga kardinala Alojzija Stepinca, Marici Stanković, i ove se godine u Novom Marofu održavaju IX. dani službenice Božje Marice Stanković. Zbog epidemiološke neizvjesnoti održavaju se nešto ranije nego inače, od 26. 8. do 28. 8., u organizaciji župe sv. Vida i sv. Jurja – Mađarevo, Gradske knjižnice i čitaonice „Novi Marof“ i Kulturno-umjetničke udruge „Magda i Luisa“. Želja je organizatora programom tijekom tri dana približiti široj javnosti lik službenice Božje Marice Stanković, istaknute prosvjetne djelatnice i spisateljice, osnivačice Svjetovne ustanove „Suradnice Krista Kralja“ i bliske suradnice bl. Ivana Merza i bl. kardinala Alojzija Stepinca. 

Obilježavanju Dana Marice Stanković pridružuje se i Kršćanska sadašnjost, izdavač niza djela ove službenice Božje, akcijom na knjige koje potpisuje i koje govore o njoj. Knjige Marice Stanković mogu se tako pronaći po 30 % sniženim cijenama u knjižarama i web knjižari Kršćanske sadašnjosti, od 26. 8. do 5. 9. 2021.

Marica Stanković rođena je u Zagrebu 1900. godine, a preminula je 8. listopada 1957. Ova službenica Božja osuđena je na zatvorsku kaznu za vrijeme komunističke vlasti 1947. jer je javno istupala braneći blaženoga kardinala Alojzija Stepinca, reagirajući na klevete iznesene o njemu u zagrebačkoj Radničkoj komori 1945. Svoju je vjeru svjedočila i u zatvoru, što ju je stavilo u još nepovoljniji položaj te je svega pet godina nakon izlaska iz zatvora i preminula. Za života se istaknula i kao prosvjetna djelatnica i utemeljiteljica svjetovnoga instituta “Suradnice Krista Kralja”.

Prijateljstvo s blaženim Ivanom Merzom i doprinos izgradnji hrvatske katoličke mladeži 

Za života je velik doprinos dala osnivanju i radu Sveze hrvatskih orlica i Velikog križarskog sestrinstva, ženskih ogranaka katoličkih laičkih organizacija koje su bile zauzete oko odgoja mladeži između dva svjetska rata i time udarile čvrste temelje hrvatskoj katoličkoj svijesti u vremenima komunističkog progona Crkve. Na adresu Postulature prispjelo je do sada niz svjedočanstava o njezinom posredovanju prilikom dobivanja posebnih milosti te je u tijeku proces dokazivanja da je Marica Stanković bila sveta osoba koja se posve posvetila službi Bogu i čovjeku. Njezina ostavština sačuvana je u nizu knjiga koje potpisuje, a od kojih je mnoge objavila Kršćanska sadašnjost.

Središnja misao ove orlovske duše sadržana je u pet njezinih knjiga koje čine komplet te se u tom obliku mogu i pronaći u knjižarama Kršćanske sadašnjosti: Žene u evanđelju, Pisma mladoj prijateljici, Sudionici muke Kristove, Adventska čežnja i Dođi duše radosti.

Nadahnjujuće knjige Marice Stanković na popustu 30 % 

U knjizi Izazov Kristova kraljevstva (cijena s popustom: 42 kn) objavljeni su skupljeni radovi Marice Stanković. Punih deset godina nakon pojavljivanja spomenute knjige, kada je javnosti u većoj mjeri omogućen izravni susret s riječima i bitnim porukama službenice Božje Marice Stanković, pojavljuje se knjiga njezinih promišljanja, meditacija i pouka, Potpišimo Gospodinu praznu mjenicu (cijena s popustom: 52,50 kn).

Na tu se knjigu naslanja Ljubav domišljata, vidljiva (cijena s popustom: 52,50 kn), koja također donosi njezine meditaciije, pouke i promišljanja nešto novijega datuma. Knjiga Dođi Duše radosti (cijena s popustom: 35 kn) satkana je od razmatranja izvađenih iz neposrednoga konteksta Maričinih nagovora koje je održavala svojim susestrama. Glavnina je ovih razmatranja iz vremena Drugoga svjetskog rata. Adventska čežnja (cijena s popustom: 35 kn) donosi nam razmišljanja o adventu i Božiću, ponajprije ona iz razdoblja između 1943. i 1946. te 1953. i 1955. godine, izabrane iz njezinih opširnijih spisa.

Pisma Marice Stanković – bogata duhovna ostavština

U epistolarnom tonu dolazi njezina knjiga Pisma mladoj prijateljici (cijena s popustom: 35 kn) koju sačinjava zbirka pisama Marice Stanković upućenih jednoj osobi na sasvim neobičan način: od studenoga 1945. do veljače 1946. bila su objavljivana u vjesniku zagrebačkih župa Dobri pastir u obliku svojevrsnih kateheza. Kroz ovih 13 pisama, odnosno 14 ako im dodamo i ono koje zamjenjuje pogovor knjige, stječemo uvid u to koliko je njihova autorica duboko poznavala i proživljavala istine katoličke vjere. Pisma i list u kojem su objavljivana prestali su izlaziti zbog nepovoljnih okolnosti koje su nastupile dolaskom komunista na vlast. Upravo na tako antagonističkoj povijesnoj podlozi raste vrijednost britkog, jasnog i dubokog religioznog promišljanja koja u ovim pismima nalazimo, te ih je zbog toga i danas vrijedno čitati, kao i ostala njezina djela.

Knjiga Marice Stanković na popustu od 30 % potražite u knjižarama i web knjižari Kršćanske sadašnjosti, od 26. 8. do 5. 9. 2021., ili naručite željeni naslov e-mailom (ks-prodaja@ks.hr) ili telefonom (01 6349 030, od ponedjeljka do petka).

* Sponzorirani članak