Koliko puta smo u borbi s obiteljskim izazovima rekli: „Za sve postoji škola, ali nitko te ne uči kako biti roditelj ili supružnik.” Naravno, istina je da nam nitko ne servira znanje koje nam je potrebno za kvalitetan brak i uspješno roditeljstvo. Ipak, ne dozvolimo da nas to omete u traženju istine. U pitanju je naša životna sreća i sreća osoba koje su nam u životu najvažnije.

Danas se možda više nego ikada naglašava da nam je jedino potrebna ljubav. Pri tome se zaboravlja da smo svi mi „roba s greškom”. Posljedice istočnog grijeha ne daju nam da ljubimo u potpunosti. Stoga znanje itekako dobro dođe. Ako je netko imao milost da otkrije načine kako premostiti greške pale ljudske naravi, iskoristimo to. Puno bolje nego da do istog znanja dođemo na temelju vlastitog iskustva ranjenosti ili ranjavanja.

U nastavku vam donosim svoj izbor temeljnih knjiga za brak. Čitanje vam ne garantira sretan brak, ali brakovi s dobrim temeljima su sigurno sretniji. Ako u srcu osjećate poziv na brak, krenite s čitanjem već danas.

Knjige na hrvatskom jeziku

Muž i žena o čistom hodanju, Domagoj Džojić – Bračni par Džojić u svojoj vezi i pripremi za brak slijedio je preporuke patera Vatroslava Frkina. Kroz vlastito iskustvo došli su do nekih spoznaja koje dijele s nama.

Teologija tijela za početnike, Christopher West – Definitivno prvi izbor koji preporučujem pročitati prije i same pomisli upuštanja u vezu. Ako ste na taj vlak već zakasnili, krenite čim prije. Ne postoji doba u kojem biste mogli reći: „Ova mi knjiga više ne treba.” Christopher West, definitivno prvi autoritet na području Teologije tijela Ivana Pavla II., vodi vas korak po korak u razumijevanju ljudske spolnosti. Dovoljno je otvoriti neki medij ili prošetati gradom da nam bude jasno da je upravo ranjena spolnost temeljna nesreća današnjeg vremena. Ne dozvolite sebi biti dio tog oceana jada. Otkrijte tajne dubine i ljepote Božjeg nauma za naša tijela, spolnost i brak i preuzmite kormilo.

Otvoreno o seksualnosti i braku, Christopher West – Dok ste čitali knjigu Teologija tijela za početnike u glavi vam se polako slagala slika Božjeg nauma ljubavi između muškarca i žene. No, moguće je da su vam se pojavila pitanja na koja niste sigurni kako odgovoriti. Tu u pomoć dolazi ova knjiga. Direktna pitanja i još direktniji odgovori neće ostaviti ni prostora sumnji.

Predbračna ljubav. Bračna ljubav, Ivan Fuček – Naš istaknuti moralni teolog više desetljeća piše i proučava moralna pitanja. U ovoj knjizi sakupljeni su njegovi tekstovi s područja predbračne i bračne ljubavi.

Glava obitelji, Clayton C. Barbeau – Odlična knjiga za muškarce koji žele prihvatiti Božji poziv da budu duhovni vođe svojih obitelji.

Ljubavlju oplemenjeni, Alice von Hildebrand – Kroz pisma svojoj prijateljici, mladoj nevjesti, Alice von Hildebrand daje korisne savjete za uobičajene probleme koji se javljaju na početku braka. Kroz retke ove knjige svaka mlada žena može naučiti kako biti bolja supruga svom mužu i zadovoljnija žena.

Iz riznice Majke Crkve

Možemo li imati boljih učitelja od crkvenih otaca? Nadojeni na vrelu apostolskog nauka, crkveni oci nam donose svježu vodu čistog nauka Crkve. Tu posebno izdvajam knjige O bračnoj ljubavi, Gianfranco Fregni (knjiga koja donosi misli crkvenih otaca o braku) i Brak, sv. Ivana Zlatoustog.

Ljubav i odgovornost, Karol Wojtyla (Ivan Pavao II.) – Ako ste svladali Teologiju tijela za početnike, vrijeme je za malo ozbiljnije štivo. Ova knjiga vam donosi učenje Ivana Pavla II. o osobi, odnosima, braku i otvorenosti životu. Zamislite, čak krije odgovore na najtraženije pitanje: kada je u braku u redu koristiti prirodno planiranje i što znači biti otvoren životu. Ne dozvolite da vas malo zahtjevniji sadržaj odvrati od čitanja ove knjige. Pomoć vam uvijek može biti mala bilježnica u koju ćete zapisivati najvažnije rečenice i ulomke kako biste polako izgradili vlastitu riznicu mudrosti o ljubavi.

Muško i žensko, stvori ih, Karol Wojtyla – U dva sveska sabrane su sve kateheze Ivana Pavla II. koje su zapravo originalna teologija tijela. Zahtjevnije štivo, ali odličan temelj za bračne razgovore. Neka svaki supružnik sam pročita po jednu katehezu koja onda postaje temelj za razgovor i diskusiju te daljnje istraživanje. Na taj način ste zapravo napravili vlastiti bračni tečaj. Za one malo naprednije, cijela ideja se može ostvariti za vrijeme zaručništva. Vjerujem da je zajedničko proučavanje Teologije tijela odličan čuvar predbračne čistoće i idealan temelj za budući brak.

Crkveni dokumenti

Familiaris consortio – Obiteljska zajednica, Ivan Pavao II.

Casti connubii – O kršćanskom braku, Pio XI.

Mulieris dignitatem, Ivan Pavao II. – O dostojanstvu žene

Humanae vitae, Pavao VI.

Foto: www.pexels.com

– Enciklika o ispravnoj regulaciji poroda

Knjige na engleskom jeziku

Bračni par Popcak svoje knjige temelji na teologiji tijela Ivana Pavla II. i velikom terapeutskom iskustvu. Za pitanja bračne tematike posebno preporučujem:

Just Married: The Catholic Guide to Surviving the First Five Years of Marriage, Greg i Lisa Popcak – izvrstan priručnik za prve godine braka.

For better… forever. A Catholic Guide to Lifelong Marriage, Greg i Lisa Popcak – za sve u braku i kao priprema za dobar brak.

Holy Sex, Popcak – iznimno koristan i krajnje otvoren priručnik za jedno od važnijih i težih područja u braku.

Three to get Married, Fulton Sheen – jasno i razumljivo donesena vrhunska teologija Božjeg nauma za brak.

Life-giving love, Scott i Kimberly Hahn – iznimno teološko i biblijsko znanje dr. Hahna i duboko življena vjera ovog obraćeničkog bračnog para izvrstan su temelj za knjigu koja je i svjedočanstvo i tumačenje.

Jednom sam sudjelovala u radionici koja se temeljila na pitanju: „Gdje u ovom životu doživljavate raj?“ Odgovor jedne sudionice bio je: „U bračnom zagrljaju.“ Uistinu, bračna ljubav je stvorena da bude odsjaj Božje ljubavi i predokus raja. Isto tako, pogrešni izbori i život koji je u suprotnosti s Božjim poretkom može od braka učiniti pakao.

Želim vam da čvrsto odlučite hoditi putem Božjeg nauma prema raju. Vjerujem da vam i ove knjige mogu pomoći da prepoznate put i sve zamke koje vas pokušavaju (s)rušiti.

Katarina Matijaca/ Žena vrsna