1960-ih godina svijet je bio dosta sličan današnjem. Politička situacija diljem svijeta bila je nestabilna, javljali su se novi kulturni pokreti, a zbog novih „moralnih“ vrijednosti, Crkva se našla pred brojnim izazovima. U takvom je svijetu, između posla i obitelji, s mužem i djecom, s radostima i brigama svakodnevice živjela Ivana Beretta Molla. 

Njen muž opisao ju je kao sjajnu, ali potpuno normalnu ženu. 

„Bila je lijepa, pametna, dobra, voljela se smijati. Bila je tako moderna žena, elegantna. Vozila je automobil, voljela je planine i vrlo je dobro skijala. Voljela je cvijeće i glazbu. Voljela je putovati.“ (izvor: Portreti svetaca 3). 

Zasigurno vas taj opis podsjeća na prijateljicu s kojom često popijete na kavu, na majku koju susrećete u obiteljskoj zajednici vaše župe, na kolegicu s posla, na neku drugu modernu ženu u vašem životu. Po čemu je onda Ivana bila posebna? 

Svetost u svakodnevnosti

Početkom ljeta 1961. liječnica Ivana Beretta Molla i njen muž inženjer Pietro Molla bili su sretan par. Njihovu skladnu obitelj uveseljavalo je troje djece koja su tad još bila sasvim mala, između dvije i pet godina. Za roditelje djeca su bila pravo bogatstvo tako da su željeli još jedan plod svoje ljubavi. 

U kolovozu se nazire novo željeno majčinstvo, ali Ivanina i Pietrova radost ubrzo se pomiješala najtežom zabrinutošću: pokraj maternice je rastao veliki fibrom te je bila potrebna hitna kirurška intervencija. Ondašnja znanost nudila je dva rješenja koja su se smatrala sigurnima za majčin život, ali dijete bi moralo umrijeti. Treće rješenje, prema kojem bi postojala mogućnost da se dijete spasi, bilo je iznimno opasno po majčin život. 

Prije nego što je otišla u bolnicu otišla je svećeniku kojem se obično ispovijedala i rekla: 

„Toliko sam molila ovih dana. S vjerom i nadom povjerila sam se Gospodinu, čak unatoč strašnim riječima koje mi je medicina govorila: ‘ili život majke ili život njezina djeteta’. Uzdam se u Boga, da, ali sad je red na meni da izvršim svoju dužnost mame. Gospodinu ponovno nudim svoj život. Spremna sam na sve samo kako bih spasila svoje dijete.“

Teški porod započeo je baš na Veliki petak 1962. godine. U jedanaest sati na Veliku subotu rodila se lijepa i zdrava djevojčica, upravo u času kad su – prema liturgiji prije Koncila – razvezali zvona i kada se počelo slaviti uskrsnuće. Ivana je uspjela primiti u ruke svoju malenu, pomilovati je bez riječi, a onda se prepustila muci od čitavih tjedan dana dok ju je septički peritonitis vodio u grob. 

Put do svetosti Ivane Berette Molla 

Onaj tko je poznavao Ivanu znao je da je njen žrtva sasvim u skladu s njenim vrijednostima. Rođena je u katoličkoj obitelji i odrastala s dvanaestero braće i sestara, a za njene je roditelje vjera bila srž dana, na poslu i odgoju, u mislima i osjećajima, u životnim radostima i mukama. 

U takvom se okruženju njen susret s Bogom dogodio prirodno, kao što je prirodno svaki dan susresti mamu i tatu. Dar vjere, nade i ljubavi koji joj je pružila njena obitelj protegnuo se u dar tradicije koju je Ivana živjela svakim danom svoga života. 

11 životnih odluka Ivane Beretta Molla koje su je dovele do svetosti

Za sobom je ostavila jedanaest životnih odluka koje vrijedi pročitati: 

  1. Donosim svetu odluku da ću učiniti sve za Isusa. Svako moje djelo, svako moje razočaranje, sve to dajem Isusu.
  2. Donosim odluku da, kako bih služila Bogu, ne želim više ići u kino ako prije ne saznam može li se taj film gledati, je li skroman ili skandalozan, nemoralan. 
  3. Da ću radije umrijeti nego počiniti smrtni grijeh. 
  4. Želim se bojati smrtnog grijeha kao da je zmija te ponavljam: tisuću puta radije ću umrijeti nego uvrijediti Gospodina. 
  5. Želim moliti Gospodina da mi pomogne da ne odem u pakao, tj. da izbjegnem sve ono što može naštetiti mojoj duši. 
  6. Moliti Zdravo Marijo svakoga dana kako bi mi Gospodin dao dobru smrt. 
  7. Moliti Gospodina da mi omogući da shvatim njegovo veliko milosrđe. 
  8. Slušati i učiti, i onda kada mi se i ne da, Isusu za ljubav. 
  9. Od danas želim uvijek moliti svoje molitve na koljenima, kako ujutro u crkvi, tako i uvečer u svojoj sobi pokraj svojega kreveta. 
  10. Želim izdržati bilo kakvo predbacivanje… Put poniženja najkraći je put do svetosti. 
  11. Moliti Gospodina da učini tako da dođem u raj. Uvijek govoriti da se bojim da ne ću otići u raj, tako ću moliti i s Božjom pomoći ući u kraljevstvo nebesko, sa svim svetcima i drugim svetim dušama.

Više detalja o svakodnevnom, a uzvišenom životu Ivane Beretta Molla potražite u novoj knjizi Portreti svetaca 3 u izdanju Salesiane. Uz njen život, karmelićanin Antonio Maria Sicari donosi životopise još devet odabranih svetaca: Anđela Merici, Ignacije Lojolski, Ivan od Boga, Filip Neri, Alojzije Gonzaga, Lujza de Marillac, Rafael Kalinowski, Leopold Mandić, Elizabeta od Presvetoga Trojstva. 

Saznajte kako je Anđela Merici ženama svojega vremena ponudila novu mogućnost ostvarenja, kako je Ignacije Lojolski viteške romane zamijenio knjigama o svecima i postao Božji ratnik, kako je Ivan od Boga u četrdeset četvrtoj godini postao otac siromašnih te kako je Filip Neri duhovni život umio približiti čak i uličnim razbojnicima. Provedite vrijeme i sa svetim Leopoldom Mandićem koji je ispovijedajući deset do petnaest sati dnevno slušao grješnike i opraštao im u Božje ime. 

U izdanju Salesiane dostupni su i Portreti svetaca 1, Portreti svetaca 2 te cijeli komplet knjiga po sniženoj cijeni