Knjiga poljskoga katoličkog svećenika, franjevca kapucina Ksaweryja Knotza Seks kakav niste poznavali postala je međunarodni bestseler već prije više godina, a od sada je dostupna i hrvatskim čitateljima u izdanju nakladničke kuće Verbum i s predgovorom don Damira Stojića, najpoznatijega promicatelja teologije tijela Ivana Pavla II.

Autor knjige Ksawery Knotz doktor je pastoralne teologije i profesor na Višemu bogoslovnom sjemeništu koji niz godina vrlo aktivno djeluje kao duhovnik mnogih bračnih parova i pastoralni povjerenik za supružnike i obitelj.

Njegova knjiga Seks kakav niste poznavali, izvorno objavljena s crkvenim odobrenjem, prenosi katolički pogled na spolni život u braku, a za cilj ima odgovoriti na konkretna pitanja koja se svakodnevno nameću supružnicima. Hrvatsko izdanje objavljuje se u trenutku kada su stasale generacije mladih koji su upoznali teologiju tijela Ivana Pavla II. i koji sada formiraju vlastite obitelji te se ulaskom u bračni život pred njima otvaraju mnoga konkretna pitanja o tome kako živjeti katolički svjetonazor u svim područjima života pa tako i u spolnosti. Upravo njihov poticaj i potreba za literaturom o življenju spolnosti u braku, kao i preporuke don Damira Stojića i dionika obiteljskoga pastorala u Hrvatskoj, bili su poticaj za objavljivanje knjige na hrvatskom jeziku.

Sabravši u knjizi svoje dugogodišnje iskustvo duhovnoga pratitelja mnogih parova koji traže njegov savjet, otac Knotz služi se konkretnim životnim primjerima i, uz veliku dozu humora, pokazuje da spolni život u katoličkomu braku ne mora biti dosadan, razbijajući tako predrasudu da Katolička Crkva sa svojim pravilima ima nazadan, bezličan pogled na spolnost, tj. da svojim pravilima i strogim načelima oduzima spolnom životu u braku seksualnost i romantičnost.

Cilj spolnoga odnosa, međutim, ne može biti samo užitak, već i izgradnja veze, iskustvo jedinstva u intimnu susretu osoba koje se vole, a kako to postići, detaljno progovara upravo ova knjiga uz koju bračni parovi mogu nadići probleme, osnažiti bliskost i poboljšati kvalitetu bračnoga života. Stoga je don Damir Stojić ovu knjigu preporučio svim bračnim parovima, kao i zaručnicima i svim mladima, istaknuvši: „Ova knjiga vas može naučiti ispravne korake u ljubavnomu plesu… ona može biti i odličan pastoralni priručnik za svećenike i one koji su uključeni u bračni pastoral.“

Više o knjizi Seks kakav niste poznavali možete saznati na linku ovdje.

Bitno.net