Salezijanci su u Hrvatskoj i svijetu poznati po radu s djecom i mladima, stoga nije neobično da je nakladnička kuća Salesiana već 20-ak godina izrađuje vjeronaučne udžbenike za srednje škole. Nadolazeće školske godine učenike očekuje novi udžbenik “Dođi i vidi (DiV) 1″, umjesto dosadašnjeg “Tražitelji smisla”. Salesiana je dvije godine radila na novom konceptu udžbenika imajući u vidu učenike u današnjim okolnostima, nastojeći ujedno odgovoriti i zahtjevima kurikulske reforme. Autori udžbenika su Marin Periš, Mirjana Vučica i Dušan Vuletić, a urednik je don Mihovil Kurkut. Koncept i sadržaj ovoga udžbenika u potpunosti je plod rada udžbeničkog odjela Salesiane, koja je pripremila ovo izdanje po naputku Nacionalnog katehetskog ureda i Hrvatske biskupske konferencije. U protekloj je godini DiV 1 bio u eksperimentalnoj fazi u 40-ak srednjih škola, a sad je uvršten u Katalog srednjoškolskih udžbenika za gimnazije i strukovne škole. 

“Mi salezijanci se bavimo odgojem i evangelizacijom a Don Bosco nam je ostavio kao zadaću da to činimo i putem nakladništva. Mlade smo stavili na prvo mjesto i pokušali smo iz njihove perspektive pristupiti bogatstvu naše vjere. Proces je bio dug, težak i naporan, s mnogo žrtve i velikim izazovima, na ovom projektu radilo je tridesetak osoba, nadam se da će ovaj instrument biti nadasve koristan mladima i njihovim odgojiteljima”, naglasio je don Mihovil Kurkut.

Udžbenik se ističe velikim i privlačnim fotografijama, živopisnim primjerima iz svijeta glazbe, filma i umjetnosti te jasnim i konkretnim stilom pisanja, čiji je cilj na jednostavan način približiti duboka otajstva vjere mladom čovjeku koji u svome srcu traga za idealom i istinom. Na prvi pogled privlači ljepotom, čistoćom i visokim estetskim postavkama, zato je ponajviše zaslužna grafička urednica Ivana Štrbić. Udžbenik nije preopterećen tekstom, već je njegovo korištenje veoma intuitivno: često se navodi mlade da sami razmišljaju, donose svoje zaključke i pridonose razrednoj raspravi, suprotstavljajući oprečna mišljenja i citate. Isto tako, tiskani dio udžbenika nadopunjen je i mrežnom platformom “VjerApp” na kojoj učenici mogu produbiti svoje znanje putem dodatnih tekstova i multimedijskih sadržaja kojih je ukupno 140, a čiji su akteri poznata lica iz crkvenih krugova poput don Damira Stojića, vlč. Borisa Jozića, s. Dijane Lončarek i novinarke Diane Tikvić, te znanstvenih krugova kao što su akademik Vladimir Paar i Petar Tomev Mitrikeski. Dodatna opcija za vjeroučitelje su i kvizovi kojima mogu ispitati znanje učenika nakon svake nastavne cjeline, te mogućnost dodavanja svojih vlastitih sadržaja na platformu i dijeljenja s drugim vjeroučiteljima.

“Mlade generacije su veoma vizualne, odrasle su uz mobitele i laptope, a internet je prostor na kojemu često borave. Osim toga, internet nama koji se bavimo vjeronaukom i evangelizacijom nudi tolike nove i široke mogućnosti da Krista približimo mladomu čovjeku. Nadamo se da ćemo ovim udžbenikom i vjeroučitelje više uključiti u taj svijet da bismo zajednički odgovorili na nužnost evangelizacije putem suvremenih sredstava komunikacije”, istaknuo je Marin Periš.

“Dođi i vidi 1” sastoji se od 12 poglavlja kroz koje se razrađuje put čovjeka prema Bogu i obratno: čovjek se propitkuje i traži smisao svoga postojanja, Bog mu prilazi i progovara kroz Stari i Novi zavjet, a na poseban način u osobi Isusa Krista koji ga nanovo stvara i daje identitet ljubljenoga djeteta Božjega. Na koncu, šalje ga u jedinstveno poslanje da tu ljubav i istinu naviješta svemu stvorenju. Udžbenik ima jedinstvenu nit kroz koju želi provući poruku da je svaka osoba jedinstvena i ljubljena u Božjim očima, te da Bog za svaku osobu ima poseban plan kako da ostvari smisao svoga života – svetost. 

Ovaj udžbenik nije jedina novost u školama: Dođi i vidi 2 (DiV 2) će od jeseni biti na klupama školama koje provode eksperimentalni program Škole za život. Udžbenički odjel Salesiane trenutno intenzivno priprema i druge projekte u školskom programu, s nadom i željom da će udžbenici pomoći učenicima dublje spoznati svoju vjeru i živjeti ju u svojoj svakodnevici, prema riječima don Bosca kao „dobri kršćani i pošteni građani“.

Bitno.net