Charles de Foucauld, nekoć bogati i rastrošni plemić, konjički časnik francuske vojske i slavni istraživač koji je sve ostavio i slijedeći poziv Duha postao jednostavni mali Isusov brat Karlo, siromašni pustinjak među Tuarezima u Sahari, jedna je od najupečatljivijih duhovnih osobnosti 20. stoljeća, svetac kršćanske dobrote i blagosti. Njegova zanesenost Bogom i radikalno življenje evanđeoskoga nenasilja u Siriji, Svetoj zemlji i Alžiru i danas nadahnjuje mnoge. Prigodom njegova proglašenja svetim koje će dogoditi 3. svibnja 2022. nakladna kuća Verbum objavila je njegove odabrane zapise Misli iz pustinje koje predstavljaju  pravi biser kršćanske duhovnosti.

Knjigu su priredili članovi zajednice Isusova mala braća i Isusove male sestre koji pripadaju zajednici duhovne obitelji Charlesa de Foucaulda. U njoj su, uz kratki prikaz njegova života, izdvojili iz različitih izvora autorove najljepše tekstove o temi ljubavi, ljepote, milosrđa, praštanja, radosti, poniznosti, rada, pustinje, molitve, ali i o tome što njemu znači živjeti Nazaret, biti brat svima i svakomu, kako biti istinski pobožan i živjeti molitveni život.

Bogatstvom svoga sadržaja Misli iz pustinje svojevrsna su duhovna škola ljubavi Charlesa de Foucaulda, škola poniznosti i istinskoga zaborava sebe sve dok se savršeno ne uzljubi Boga i bližnjega. Srce kao jedinstveni organ koji, ako istinski ljubi, ljubi sve, pa i neprijatelje, središte je duhovnosti Charlesa de Foucaulda koji o tome iz dubine afričke pustinje piše: „Imamo samo jedno srce: srce kojim ljubimo Boga ono je isto srce kojim ljubimo ljude. Ako se naše srce zagrije, zapali, omekša u praksi ljubavi prema bližnjemu, samim time postaje toplije i nježnije u ljubavi prema Bogu. Naše srce ne može gorjeti za Boga i biti ledeno za ljude niti može gorjeti za ljude i biti ledeno za Boga. Dakle, što više naše srce gori iz ljubavi prema ljudima, to sposobnije postaje ljubiti Boga.“

Prepuna snažnih duhovnih poticaja, Misli iz pustinje jedna je od onih knjiga na koje će se čitatelj uvijek rado vraćati kao na čisti izvor kršćanske duhovnosti.

Knjiga Misli iz pustinje u prijevodu Lidije Paris, dostupna je u svim knjižarama Verbum kao i putem web knjižare Verbum.hr. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.