Mnogi koji nisu vjernici kršćanstvo promatraju kao rigidnu religiju punu zabrana, a i mnogi kršćani ponajprije stavljaju naglasak na zapovijedi i trude se prije svega „zaslužiti“ kraljevstvo nebesko. U knjizi Naučiti primati, koju je na hrvatskom jeziku upravo objavila nakladnička kuća Verbum polazi se potpuno drukčijim putem. Poznati autor duhovnih bestselera o. Jacques Philippe, prepoznatljiv po stilu koji odiše jednostavnošću i dubinom, poziva čitatelja da vlastitu vjeru promotri ne kao skup dogmi i zapovijedi nego kao prihvaćanje skrivenog dara Božjega spasenja. Biti kršćanin, ističe autor, ne znači izvršavati niz propisa i obveza kako bismo zaslužili Božju ljubav, nego snagom vjere biti otvoren za primanje već darovanoga beskrajnog Božjeg milosrđa. Naučiti primati, čini se, lako je razumjeti, ali tako teško živjeti. Mnogi tako postavljaju pitanja: Kako vjerovati da me Bog ljubi? Kako vjerovati da me Duh Sveti vodi, pa i u trenutcima slabosti i bojazni? Kako mogu naučiti biti otvoren i sposoban za primanje u različitim trenutcima kršćanskoga života: u molitvenom i sakramentalnom životu, u odlukama koje treba donijeti, potrebi za slobodom i mirom, iskustvom slabosti i siromaštva…?

Polazeći od evanđeoskoga razgovora Isusa i Samarijanke na Jakovljevu zdencu, o. Philippe nastoji odgovoriti na sva ta pitanja i upozorava na to da smo prečesto žedni pokraj izvora i, opterećeni nezadovoljstvima, umorom ili razočaranjem, zaboravljamo nevjerojatno blago koje nas može učiniti sretnima. Ističe: „Stojimo pored izvora i umiremo od žeđi; tjeskobno, umorno i razočarano trčimo za tisuću izvanjskih stvari, a u sebi nosimo nečuvena bogatstva koja samo treba otkriti. U sebi imamo kraljevstvo koje je veće od svemira i sva dobra koja želimo već su prisutna u dubini našega srca. Tamo stanuje Bog koji nam je spreman dati sve“.

Budeći uvjerenje da kršćanski život nije grčevit i napet ljudski napor nego primanje Božjeg dara, ova knjiga otvara srca i potiče čitatelja da dopusti da ga Bog iz dana u dan mijenja, i da slobodno i velikodušno odgovori na njegovu ljubav.

Knjiga Naučiti primati u prijevodu Lidije Paris dostupna je u svim knjižarama Verbum kao i putem web knjižare Verbum.hr, a o njoj možete saznati više na linku ovdje.