Već nekoliko desetljeća svjedočimo raspadu tradicionalnoga shvaćanja spolnih uloga, te se i same pojmovne kategorije muškoga i ženskoga počesto odbacuju s prijezirom i podsmijehom. S druge pak strane i usprkos tome u današnje se doba sve češće osjeća potreba da se progovori o istinskoj ženstvenosti i muževnosti, jer je sve više mladih u potrazi za vlastitim identitetom, pitajući se što to znači biti muškarac, odnosno žena. Posebice je snažna kriza očinstva i muževnosti općenito, tako da mnogi mladići i mladi muževi traže siguran orijentir kako na pravi način živjeti muževnost i u svakodnevici potvrditi vlastiti identitet.

Stoga nije čudo da je velik uspjeh kod čitatelja doživjela knjiga Sama Guzmana Kako biti džentlmen, čije je hrvatsko izdanje objavila nakladnička kuća Verbum, a koja se bavi upravo tim temama, tj. progovara o tome kako se doista može biti muškarcem, i kako se može postati istinskim džentlmenom.

Knjiga je poput sveobuhvatna i praktična vodiča za autentično življenje muževnosti kao takve. Na temelju antropoloških i psiholoških uvida i kršćanskog svjetonazora, knjiga nudi važne odgovore na pitanja suvremenih muškaraca. U kratkim, pristupačno i jasno pisanim poglavljima autor obrazlaže mnoštvo najrazličitijih tema kao što su kako znati je li muškarac doista autentičan, kako muškarca pretvoriti u džentlmena, važnost ljudskoga tijela, dragocjenost tradicije, svrha uljudnosti, odnos muževnosti i duhovnog života itd.

Svako poglavlje knjige Kako biti džentlmen je, usredotočujući se na samo jednu ideju, poput pouzdana kompasa te je ova knjiga, kao što je u predgovoru istaknuo Dale Ahlquist, odličan vodič koji će pomoći mladićima da postanu pravi muškarci.

Knjiga Kako biti džentlmen: Umijeće muževnosti za katolike u prijevodu Mije Pavića dostupna je u svim knjižarama Verbum kao i preko web knjižare Verbum.hr, a moguće je o njoj više saznati na linku ovdje.

Bitno.net