Nakladnička kuća Verbum u četvrtak 1. veljače na konferenciji za medije predstavila je knjigu Ideje imaju posljedice. Na konferenciji su sudjelovali mr.sc. Petar Balta, glavni urednik nakladničke kuće Verbum i Mislav Vušković, koordinator projekata nakladničke kuće Verbum.

U suvremenom društvu prožetom relativizmom i isprepletenom brojim intelektualno, filozofski i svjetonazorski oprečnim ponudama koje cirkuliraju brže nego ikada prije, važno je znati da ideje i dalje pokreću svijet. Štoviše, njihov utjecaj je možda veći nego ikada prije, zbog čega je neophodno stati, razmisliti i zapitati se odakle te ideje dolaze i kako će utjecati na stvarnost. Jednako tako, jasno je kako su naše društvo i civilizacija na silaznoj putanji upravo zbog neadekvatnog i nekritičnog vrednovanja i prihvaćanja kojekakvih ideja. 

U djelu Ideje imaju posljedice (1948.), koje je postalo klasikom i koje se smatra jednim od temeljnih tekstova moderne konzervativne misli, Richard M. Weaver neštedimice dijagnosticira bolesti našega doba i nudi stvaran lijek. On tvrdi da je propadanje zapadne civilizacije rezultat sve većega prihvaćanja relativizma nad transcendentnom stvarnošću. No postoji rješenje. Sastoji se u ispravnome korištenju ljudskoga razuma, u ponovnome prihvaćanju više stvarnosti i u priznavanju da ideje – jednako kao i djela – imaju posljedice.

Ovo eruditsko, pronicljivo i izazovno djelo nije samo „još jedna knjiga o rasapu Zapada“ nego temeljno štivo za svakoga tko želi otkriti kako smo došli do toga da su ideje o „dobru“ i „zlu“ izgubile svaki smisao i da se naše društvo ne može dogovoriti ni oko jednoga bitnog pitanja. Istovremeno, ono je i putokaz na čijim osnovama možemo utemeljiti stabilnu budućnost.

Dok mnogi konzervativni mislioci smatraju kako se protiv zala suvremenog doba treba boriti žustrim raspravama i filozofskim pobijanjem ideja suprotne strane, Weaver svoje maestralno izložene ideje prožima življenim svjedočanstvom ideala, ideja i vrijednosti koje je moderno doba svjesno odbacilo, pokazujući nam kako je svjedočanstvo najbolji način mijenjanja ljudskih srca i umova. 

Ovaj klasik filozofske misli 20. stoljeća, knjigu Ideje imaju posljedice u prijevodu Damira Biličića možete naći u svim knjižarama Verbum i na web knjižari verbum.hr

Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.