Osjećate li se često užurbano i kao da baš i ne uživate u životu? Žudite li za odmorom i ugodnim druženjem, ali mnoge vas prepreke u tome sprečavaju? Želite li uživati u životu i ugodnosti vlastitoga doma na kršćanski način? Ako je tako, bit ćete ohrabreni novim Verbumovim naslovom, knjigom Jamie Erickson Hygge na kršćanski način.

Što je hugge?

Hygge je zanimljiva riječ. Ne izgovara se baš s lakoćom. I nakon što mi se čini kako je već stoljeće tipkam na svom računalu, pitam se hoće li alat za pravopis izdržati. Čitav taj proces vježbanja računala da je prestane ispravljati zahtijeva herkulske napore.

Ovaj izraz dolazi od norveške riječi hugga iz šesnaestoga stoljeća, a koja znači umiriti, utješiti, ohrabriti. U određenoj je mjeri povezana s engleskom riječi hug (zagrljaj, zagrliti). Iako ova riječ i njene izvedenice postoje već stotinama godina, tek je krajem devetnaestoga i početkom dvadesetoga stoljeća, kad su Danci doživjeli društvenu promjenu prelaska iz elitnoga u više obiteljski način života, hygge počeo preobražavati skandinavske domove…

Hygge je jednostavan, ali profinjen, topao i privlačan, domaći i starinski. Hygge je suprotan strci. On izbjegava prekomjernost. On uživa. On čini stvari polako i stvara vam utočište. Hygge je dom, barem za Dance

Hygge je imenica. To je nešto što dijeliš, što te nadahnjuje. Hygge je glagol. To je nešto što činiš sam ili s drugima. Hygge je pridjev. Opisuje mir, zadovoljstvo i radost. Hygge je osjećaj, koncept, životni stil. U svojim najmanje istančanim oblicima hygge je način razmišljanja – način da se svakodnevni i nužni životni zadaci učine smislenijima i ljepšima…

Što hygge nije?

Riječ hygge tijekom posljednjih godina sveprisutna je kad se govori o kulturi. Vrlo ćete brzo naletjeti na nju, zamotanu i zapakiranu u kutiju kako bi se lakše ponijela za van. Hygge se u Americi spominje u televizijskim reklamama i čini čitavu kolekciju opreme za dom na stranici Target.com. Riječ je bila druga u utrci za riječ godine Oxfordskoga rječnika6 2016. godine, predstavljena je kao estetika dizajna u emisiji Urbana oaza 2019 televizijske kuće HGTV7 te je kao riječ označena hashtagom na Instagramu postavljena više od osam milijuna puta. Popularna je tema, najblaže rečeno.

Nažalost, s popularnošću dolazi i zagađenje. Hygge se krivo koristio i smišljeno reklamirao kako bi bio privlačan širokoj publici. Našao se na policama trgovina, bojama za zidove i popularnim krilaticama. Komercijalizacija hyggea na određene ga je načine učinila jeftinim. Hygge je postao najnovija definicija zdravlja i blagostanja, „zdravi hedonizam“. Nema, naravno, ništa loše u tome da idemo za ugodnošću. No moramo biti svjesni sljedećega: ako ga ne gledamo iz prave perspektive, hygge će biti poput ukrasne lajsne postavljene na loš parket.

Zar se hygge ne protivi kršćanskoj vjeri?

Hygge je samo privremena pomoć. On je flaster za životni stil koji će vam pomoći da na neko vrijeme stvorite dom. Istinska i trajna utjeha ne može se aranžirati na stolu i pronaći u nekakvoj skandinavskoj formuli u dvanaest koraka. Savršena mješavina kave ne može njegovati istinsko zadovoljstvo… Promjena ugođaja nikako ne može trajno promijeniti srce. No može pomoći, posebno kad se združi s nadom koju donosi Isus.

Molim vas, nemojte me krivo shvatiti. Ne želim reći kako je Isus na bilo koji način nedostatan, kako je manjkav ili da neće ispuniti svoje obećanje da će nam dati sve potrebno za život (2 Pt 1,3). Kao Kristova sljedbenica znam da Gospodina nikako ne možemo prilijepiti na nešto ili učiniti dodatkom nečijem tuđem planu. Ne pridajem nikakvu vrijednost refrenu „Sve što trebam je malo kave i puno Isusa“. Takvi stavovi možda izgledaju izvrsno na zidu ili na majicama koje se prodaju preko interneta ili u suvenirnicama, no oni umanjuju vrijednost Kristove preobražavajuće moći…

Ne treba nam Isus i popuni crtu. Sve što trebamo jest Isus. Točka. Možda je upravo ta dostatnost koju pronalazimo samo u Kristu ono što hygge čini toliko privlačnim tolikim ljudima. Odstranimo li površinske slojeve ove skandinavske prakse, u njenoj srži pronaći ćemo sedam načela. Ne treba puno da se uoči kako se oni iznenađujuće dobro poklapaju s obiljem života koje nam nudi Krist.

Za vjernika ništa nije svjetovno. Sve je sveto kad se stavi pod njegovu vlast poradi njegova kraljevstva.

Hygge može pronaći svoje mjesto u životu ili domu Kristova sljedbenika. Jednako kao što omiljena knjiga molitava ne zamjenjuje vrijeme provedeno u proučavanju Božje riječi, već samo pomaže da gledate u pravom smjeru i nudi praktičnu primjenu za ono što ste naučili u Pismu, hygge može biti neka vrsta priručnika za stvaranje doma u kojem ljudi mogu napipati i pronaći Boga (Dj 17,27). Ispravno shvaćen, hygge može biti fizički alat koji odražava naš duhovni život i poziva druge u odnos s Kristom…

Prakse hyggea, u uskoj suradnji s našim pouzdanjem u Isusa, mogu dovesti do holističkoga pristupa stvaranju onoga doma i bogatoga života za kojima čovječanstvo čezne još od savršenstva Vrta.

Unesite u svoju svakodnevnicu i svoj dom unijeti ugodnost i utjehu, istovremeno jačajući jedinstvo s Izvorom svake utjehe s knjigom Jamie Erickson Hygge na kršćanski način.

Knjigu možete nabaviti u svim knjižarama Verbum i na web knjižari verbum.hr!

Sponzorirani članak