Kako gay postaje ok - pressica

U suvremenom društvu očit je pritisak da se homoseksualni čini prihvate kao moralno prihvatljivi, a svjedočimo i činjenici da se u mnogim zemljama prihvaća valjanost tzv. homoseksualnoga braka, što je bilo nešto nečuveno u povijesti zapadne ili bilo koje druge civilizacije sve do prije jednoga desetljeća. Postavlja se pitanje zašto se sve one koji imaju suprotno mišljenje o tomu pitanju proglašava zaostalima, neznalicama ili još gore – homofobima, nekom vrstom tiranina i okrutnika. Odakle je uopće potekao pokret za prava homoseksualaca i kako je tako lako pokorio Ameriku, a potom i gotovo cijeli svijet i koji su njegovi ciljevi? Tom vrlo intrigantnom temom bavi se knjiga “Kako gay postaje ok” Roberta Reillyja, upravo objavljena u  nakladi Verbuma, u kojoj autor na temelju detaljne analize situacije u američkomu društvu, odakle je ovaj pokret i krenuo, tumači dinamiku racionalizacije moralno pogrješnih seksualnih ponašanja koja je dovela do globalnoga prihvaćanja svih inicijativa pokreta za prava homoseksualaca.

Izlažući kritiku homoseksualne problematike bez da napada homoseksualce ili se vodi neprijateljskim osjećajima prema njima, Reilly ističe da se na društvenoj razini vodi kulturni rat kojim se shvaćanje da sve stvari imaju u sebi svrhu nastoji zamijeniti idejom da je sve podvrgnuto ljudskoj volji i moći, koju se smatra bezgraničnom. Ova knjiga u prvom dijelu najprije pokazuje narav tog kulturnoga rata koji se najvećim dijelom sastoji od borbe oko “istospolnoga braka”, potom ispituje kako funkcionira racionalizacija koja je njegova pokretačka snaga, a onda ta pitanja izlaže kritici na temelju razuma i naravi. Drugi dio knjige pokazuje kako su homoseksualna racionalizacija i razmišljanje na kojemu se ona temelji pregazili i opustošili institucije američkoga društva i vlasti – napose na područjima prava, znanosti i psihijatrije, odgoja i obrazovanja itd., što je vrlo aktualno jer se isti obrasci pokušavaju primijeniti i u Hrvatskoj.

Opisujući kako nekritičko prihvaćanje homoseksualnoga pokreta znači ići protiv prirode, znanosti, djece, braka, obitelji i općega dobra; u konačnici i protiv zdravoga razuma, ova knjiga je važno štivo za svakoga tko želi razumjeti suvremene društvene procese i svijet u kojemu živimo. Ona tako na najbolji način upozorava na ideološku kolonizaciju o kojoj je govorio papa Franjo istakavši “imamo biti vrlo mudri i vrlo snažni, s odvažnošću reći ‘ne’ tim inicijativama kolonizacije koje bi mogle uništiti obitelj”.

S obzirom na aktualnost tematike knjiga “Kako gay postaje ok” zasigurno će biti zanimljiva čitateljima. Dostupna je u svim knjižarama Verbum kao i preko web knjižare Verbum.hr, a moguće ju je prelistati i više o njoj saznati na linku ovdje.

Bitno.net