Na vrhu ove jesenske top ljestvice našao se novitet i svjetski bestseler Izbaci to iz glave autorice Jennie Allen. Najveća bitka svakoga od nas odvija se u našim glavama. Uvijek iznova nađemo se zatočeni u vrtlogu toksičnih misli koje nam uzrokuju nesigurnost, ogorčenost i stres. Jennie Allen – koja je i sama iskusila taj vrtlog – stupa u rat s negativnim mislima i, povezujući biblijske istine sa znanošću o mozgu i psihološkim spoznajama, u knjizi Izbaci to iz glave objašnjava kako ono što vjerujemo utječe na ono što mislimo o sebi; kako prepoznati i prekinuti zarobljujuće obrasce negativnoga razmišljanja; kako preuzeti kontrolu nad svojim životnim okolnostima; kako istovremeno zadržati prostor za samoću i zajedništvo i zašto je to važno; kako neuroznanost tumači da naše misli mogu promijeniti naš život, kako u sebi otkriti snagu i sposobnost da se suprotstavimo toksičnim mislima i da ih pobijedimo.

Na drugom mjestu top ljestvice našla se knjiga o blaženiku milenijalcu Carlo Acutis – geek u raju,  autora Willa Conquera. Kao pripadnik generacije Y, Carlo Acutis prvi je među beatificiranima koji je imao profil na Facebooku, igrao PlayStation i bio ljubitelj Pokemona. Ova jedinstvena knjiga više je od biografije toga sveca tinejdžera, koji je sa samo 15 godina preminuo od leukemije; ona je istinski vodič koji nas može taknuti i poučiti jer opisuje život koji se ne razlikuje puno od našega. Stoga Carlo današnjim mladima može poslužiti kao herojski uzor – tinejdžer koji je programirao i uživao u filmovima i stripovima, a živio je kao autentični i iskreni Kristov učenik. Na stranicama knjige otkrit ćete kako je kao dječak prihvatio vjeru, kako je nadvladao poroke koji su ga mučili i razvio ljudske i kršćanske vrline. Upoznat ćete kako je živio kršćanstvo u svojoj mladenačkoj svakodnevici, kako se suočavao s osjećajima tuge; kako je živio prijateljstva i odnos s roditeljima te kako je prihvatio vlastitu bolest i smrt.

Na trećem mjestu našao se još jedan zanimljivi novitet, knjiga Nesavršeni, a sretni bečkog psihijatra, neuroznanstvenika svjetskoga glasa i psihoterapeuta Raphaela Bonellija. Bilo to u obrazovanju, braku ili na poslu, uvijek želimo da sve što činimo bude besprijekorno i da pritom što bolje izgledamo. Ali često, nažalost, ne uspijevamo udovoljiti zahtjevima koje stavljamo pred sebe. Suočivši se tako s vlastitom nesavršenošću, osjećamo pritisak bremena perfekcionizma. Perfekcionizam, ta psihološka mješavina životnih laži i strahova, krivih ambicija i svakojakih pretjerivanja, moderna je bolest našega doba, tvrdi dr. Bonelli. Opisujući na temelju više od 70 istinitih i vrlo dojmljivih životnih priča iz vlastite liječničke prakse koji nas nesvjesni stavovi mogu pretvoriti u perfekcioniste te kako perfekcionisti dišu, on istodobno pokazuje i put oslobođenja od te tako česte duševne nevolje. Sretni su samo oni ljudi koji, u svoj svojoj nesavršenosti, nedostatnosti i osrednjosti, prihvaćaju same sebe, ističe dr. Bonelli nudeći ovom knjigom vrlo primjenjiv psihološki vodič do prihvaćanja vlastite nesavršenosti, a time i do sretnijega života.

Na četvrtom mjestu smjestio se još jedan novitet: O duhovnom životu Serafima Sarovskog. Serafim Sarovski jedan je od najpopularnijih svetaca u modernoj Rusiji i na kršćanskome Istoku općenito, a ujedno je i najpoznatiji ruski svetac među katolicima. Kao monah prvo je nekoliko godina živio u samostanu u Sarovu, a potom u potpunoj osami gdje je ovaj ruski starac, obdaren otvorenošću Božjemu Duhu i jasnoćom razumijevanja srca sugovornika, posljednje godine svoga života proveo primajući sve one koji su mu hrlili tražeći od njega savjet o duhovnomu životu. Iz jednoga takvog susreta nastao je i čuveni Razgovor o cilju kršćanskoga života s N. A. Motovilovom koji je objavljen u ovoj knjizi. U tom vrlo osobnomu poučavanju u četiri oka, prepunu dubokoga povjerenja i poštovanja, starac Serafim ne govori naučeno nego iz svoga iskustva, ali pritom daruje i mnogo više od toga: uvodi u odnos s Duhom Svetim.

Peto mjesto zauzela je uspješnica genijalnog Fabricea Hadjadja Biti otac sa svetim Josipom. U godini svetog Josipa ova nam knjiga može pomoći da ovom omiljenom svecu vratimo životnost i ljudski lik. U dvanaest nadahnutih lekcija koje povezuju Bibliju, predaju i vlastito obiteljsko iskustvo Fabrice Hadjadj nam na temelju života sv. Josipa nudi kratak i poticajan vodič za očinstvo i obiteljski život u ovo naše, vrlo zahtjevno vrijeme. Pokušavajući odgovoriti na praktična pitanja poput: “Kako osvojiti Blaženu Djevicu Mariju?” ili “Kako postići da ti Bog bude poslušan bez vikanja?”, Hadjadj promišlja o konkretnim svakodnevnim stvarnostima koje tvore život svake obitelji: ljubavi, partnerstvu i muško-ženskim odnosima, odgoju, očinstvu i muževnosti, vjeri, ljepoti ljudskoga rada, dostojanstvu smrti…

Na šestom mjestu našla se proslavljena knjiga Jordana B. Petersona 12 pravila za život. Pišući s puno humora Peterson nam donosi zanimljivu i edukativnu knjigu punu iznenađujućih zaokreta – uči nas zašto ne smijemo prigovarati dječacima i djevojčicama dok se skejtaju po ogradama, zašto one koji olako kritiziraju čeka teška sudbina te zašto uvijek trebamo pogladiti mačku kada je sretnemo na cesti. Zašto trebamo vlastitu kuću dovesti u red prije nego što počnemo kritizirati druge? Zašto se trebamo uspoređivati s time tko smo mi bili jučer, a ne s onim što je netko drugi danas? Jordan Peterson široko razlaže svoju temeljitu argumentaciju govoreći o disciplini, slobodi, pustolovini i odgovornosti – iz mudrosnih tradicija svih kultura probrao je ono najvažnije i sažeo u dvanaest praktičnih i dubokih pravila o tome kako živjeti smislenijim životom.

Na sedmom mjestu top ljestvice nalazi se uspješnica pape Franje Želim ti osmijeh. Bog je radostan, svjedoči Papa na ovim stranicama koje predstavljaju proglas preporoda. U njima je sadržana oslobađajuća poruka evanđelja, u konačnici i cijelo kršćanstvo: mi nismo na svijetu zato da ljudima namećemo obveze ili trapljenja ili terete teže od onih koje već imaju, već da svjedočimo i dijelimo lijep, nov i iznenađujuć obzor. Istinska radost nije kratkotrajan osjećaj euforije ni iluzoran protuotrov onih koji ignoriraju patnju: ona proizlazi iz naše nade, konkretne nade koju nam ništa i nitko ne može oduzeti. To je radost koja uvijek ima posljednju riječ.

Na osmom mjestu našao se nastavak bestselera 12 pravila za život – knjiga Izvan reda Jordana B. Petersona. Peterson u ovom odvažnom nastavku donosi još dvanaest životno važnih načela koja će nam pomoći izdržati iscrpljujući teret što neizbježno prati svaku našu želju da svijet dovedemo u red. U vremenu kada se čovjekova volja sve više nameće u svakom području života – od društvenih struktura do naših emocionalnih stanja – Peterson upozorava na opasnost koja leži u pretjeranoj sigurnosti. Previše kaosa vodi u nestabilnost i tjeskobu, ali previše reda može nas skameniti i učiniti nas pokornima i podloženima. Knjiga Izvan reda poziva nas da uspostavimo ravnotežu između kaosa i reda, ta dva temeljna načela stvarnosti, te nas vodi uskim i tijesnim putem koji ih razdvaja.

Na devetom mjestu smjestila se knjiga iz biblioteke Populus, roman Tesse Afshar Žetva rubina. Afshar nas vodi u vrijeme Perzijskoga Carstva, a u središtu radnje nalazi se Sara, obrazovana i nadarena rođakinja proroka Nehemije. Sara neočekivano postaje glavna pisarica perzijske kraljice, jedina žena na tako visoku položaju u Perzijskome Carstvu. Spletom neočekivanih okolnosti, kraljica povlači Saru s posla te je udaje za kraljeva rođaka, plemića Darija Pasargadu. Našavši se bez posla, u braku s muškarcem koji je prezire, može li Sara naći novu sigurnost i samopoštovanje i može li osvojiti srce svoga supruga, kojega potajno voli? Žetva rubina dubok je i slojevit roman koji nam nudi priču o beskrajnoj Božjoj ljubavi i milosrđu, isprepletenu s napetom povijesnom i ljubavnom pričom.

Na posljednjem mjestu ove jesenske top ljestvice našla se knjiga Granice autora Henrya Clouda i Johna Townsenda. U ovomu višestruko nagrađivanu bestseleru prodanom u preko dva milijuna primjeraka ugledni psiholozi dr. Henry Cloud i dr. John Townsend pokazuju kako je postavljanjem granica na različitim područjima moguće preuzeti kontrolu nad svojim životom. Poučavaju nas kako postaviti zdrave granice u odnosu prema drugima, a posebno poglavlje posvećeno je aktualnomu i sve važnijem pitanju postavljanja granica na društvenim mrežama i općenito u digitalnomu svijetu.

Sve spomenute knjige dostupne su u knjižarama Verbum i na web knjižari Verbum.hr. Više o knjigama možete saznati na linku ovdje.