Vjerojatno ste se više puta izabirući knjigu za sebe ili blisku osobu pitali koliko je knjiga koju kupujete ili posuđujete u skladu s vrijednostima do kojih držite, posebice ako vam autor nije otprije poznat.

Jedan od alata koji bi vam mogao ubuduće pomoći u takvim nedoumicama je stranica Delibris.org. Riječ je, kako njezini tvorci kažu, o „inicijativi nastaloj kroz razmjenu iskustava među ljudima ujedinjenim strašću za čitanjem, te zanimanjem za sadržajem knjiga iz perspektive katoličke vjere“.

Stranica sadrži bazu od preko 70 000 knjiga koje su procijenjene prema njihovoj (ne)usklađenosti s moralom i katoličkim naukom. Ovisno o ocjeni, knjiga dobiva plave točkice kraj svojeg naslova: od jedne do šest. Maksimalan broj točkica sugerira da se u knjizi ne nalazi ništa neprikladno iz perspektive vjere i morala. No, niti ‘manja ocjena’ ne mora uvijek sugerirati da je riječ o djelu koje je neprikladno, nego jednostavno da djelo zahtjeva određeno poznavanje teme kako bi se sadržaj dobro razumio.

Sve knjige su podijeljene u dvije glavne kategorije „Književnost“ i „Misaona djela“, a u sklopu njih daju se sljedeće procjene (poredano od knjiga sa šest točkica do knjiga s jednom):

Književnost

  • Ništa neprikladno
  • Ponešto moralno neprimjerenog sadržaja
  • Sadrži značajne dijelove protivne vjeri ili moralu
  • Sadrži ponešto sablažnjivih odlomaka ili sadrži općeniti ideološki okvir koji bi mogao zbuniti osobe koje nisu kršćanski formirane
  • Sadrži više sablažnjivih odlomaka ili sadrži ideološki okvir koji je suprotan ili stran kršćanskim vrijednostima
  • Eksplicitno proturječi katoličkoj vjeri ili moralu ili je upućeno protiv Crkve i njezinih institucija

Misaona djela

  • Ništa neprikladno
  • Zahtjeva prethodno opće poznavanje teme
  • Zahtjeva dobro poznavanje teme
  • Sadrži doktrinarne pogreške određene važnosti
  • Iako nije eksplicitno usmjereno protiv vjere, opći pristup ili njegove glavne točke su nejasne ili protivne Crkvenom nauku
  • Nespojivo s katoličkim naukom

Valja naglasiti da Delibris nije nikakva službena stranica Katoličke Crkve, nego je riječ o laičkoj inicijativi ljubitelja knjiga koji su odlučili podijeliti sugestije jedni s drugima. Tako se i sama baza knjiga prisutnih na stranici širi uz sudjelovanje svih zainteresiranih čitatelja koji šalju svoje osvrte na knjige. Dakako, samo slanje osvrta ne znači da će on automatski biti usvojen, budući da ga urednici stranice uspoređuju s drugim dostupnim informacijama o pojedinoj knjizi i vlastitoj prosudbi pri ocjenjivanju.

Stranicu Delibris možete koristiti i ako vas jednostavno zanima koje knjige katolici iz različitih krajeva svijeta preporučuju za duhovno štivo, ili kao kvalitetnu književnost, a knjige s preporukom kraj svojeg naslova imaju zelenu zvjezdicu, što je jedan od filtera kojeg možete podesiti u tražilici.

Budući da su inicijativu pokrenuli vjernici iz Španjolske, nemojte se začuditi ako određeni broj ocijenjenih knjiga nosi samo španjolske prijevode naslova, ali uz poznavanje imena autora vjerojatno nećete imati prevelikih problema u prepoznavanju o kojoj je knjizi riječ.