Nakladnička kuća Verbum svoja izdanja za djecu obogatila je novim naslovom Bonton za djecu i mlade. Priručnik o lijepom ponašanju.

Dobar odgoj, odnosno lijepo i pristojno vladanje oduvijek su bili obilježja civiliziranoga, obrazovanog muškarca i žene. Posljednjih se desetljeća to ipak polako izgubilo, osobito među djecom i mladima. Više nije neobično vidjeti staricu s punim vrećicama za kupovinu u rukama kako stoji u prepunome autobusu nesigurno se držeći za rukohvat, a do nje tinejdžer sjedi sa slušalicama u ušima i mobitelom u ruci, kao da je ne vidi. Izgubili smo osjećaj za to koliko je to ružno i nepristojno, a slično je i u mnogim drugim situacijama.

Pravila lijepoga ponašanja kao da polako padaju u zaborav, potpomognuta suvremenom kulturom u kojoj je najvažnije biti spontan, biti cool, autentičan i drukčiji. Da, i to je važno, ali ipak, potreban je i dobar odgoj, kao i poznavanje pravila ponašanja jer njima iskazujemo poštovanje prema drugima i olakšavamo suživot. Zato treba znati kako pozdraviti, kako pružiti ruku, kako se ponašati za stolom itd.

Bonton za djecu i mlade jasno i pristupačno tumači temeljna pravila lijepoga odgoja i ponašanja u društvu. Uz mnoštvo duhovitih i lijepo osmišljenih ilustracija ovaj jedinstveni Bonton obuhvaća pravila pristojnog ponašanja u različitim prigodama kao što su: predstavljanje i oslovljavanje, posjeti i gosti, ponašanje na javnim mjestima, u kući i školi, ponašanje u restoranima, u sportovima i igrama, razgovor, telefoniranje, dopisivanje i pisani radovi, odjeća i držanje, ponašanje za stolom itd. Zasebna su poglavlja posvećena vjerskome bontonu, izgrađivanju vrlina, održavanju osobne higijene te bontonu na internetu i društvenim mrežama. Na samome kraju knjige nalazi se i detaljan upitnik o pravilima ponašanja te prostor za osobne bilješke. Uz pomoć ovog praktičnog priručnika o lijepom ponašanju djeca i mladi naučit će se ne samo uljudnosti i obzirnosti nego i poštivanju svake osobe, što je nužan preduvjet izgradnji kvalitetnih društvenih odnosa.

Knjiga Bonton za djecu i mlade u prijevodu Stijepe Stjepovića dostupna je u svim knjižarama Verbum kao i putem web knjižare Verbum.hr, a o njoj možete saznati više na linku ovdje.