Potičem kazališne amaterske grupe koje imaju dobru predstavu – ili rade na predstavi i mogu je završiti do travnja ove godine – da se prijave na 60. Festival hrvatskih kazališnih amatera. To je vrlo važan festival na koji se prijavljuje preko 130 predstava godišnje. Slijedi selekcija po županijskim smotrama. Završni festival će se ove godine održati u Vodicama zadnja dva vikenda u svibnju (14. – 17. i 29. – 31. svibnja).

Posebno vas potičem da se prijavite ako imate predstavu duhovne tematike. Naime, često mislimo da zbog vladajućeg kanona i različitih trendova takvu tematiku treba “skrivati” od šire javnosti. Ali nije tako. Poruka predstave (kršćanska, sekularistička, itd.) ili tema predstave su objektivna kategorija. Kvaliteta predstave je negdje drugdje. Dakle, ako vas privlači kazalište i stvarate predstave s duhovnom tematikom – prijavite se!

Prvo. Bez obzira na komentare selektora, bez obzira hoće li vas izabrati/nagraditi ili neće – sigurno ćete čuti nešto korisno o tome kako poboljšati svoju predstavu.

Drugo. Gledat će vas publika koja vas inače ne bi gledala u vašem uobičajenom prostoru igranja, ali i selektor te povjerenstvo u kojemu se većinom nalaze profesionalci. Upoznat ćete i druge kazališne amatere s kojima možete ostvariti daljnju suradnju (u Hrvatskoj postoji velika mreža odličnih amaterskih festivala).

Treće. Vašim će nastupom duhovne teme (koje vidim da ljude jako zanimaju i da ih često postavljaju na scenu) postati vidljivije u kazališnom prostoru. Osim toga, osvijestit će se potreba za tim temama na sceni, kao i činjenica da tema ne označava nužno i kvalitetu. U susretu s predstavama drugačijih tema i svjetonazora jasno će se vidjeti kako u svim porukama/svjetonazorima ima i dobrih i loših predstava.

Četvrto. Dobro napravljena predstava duhovnog sadržaja može biti selektirana i za Festival te osvojiti nagrade. Dramska udruga “Proložac” je pod vodstvom Marijana Grbavca godine 2017. nastupila na završnom festivalu i osvojila nagradu za sporednu žensku ulogu (Mila Knezović) i scenografiju (Tihomir Grabovac) u predstavi “Veronikin rubac”, koja je nastala prema tekstu fra Ante Marića. Predstava okuplja biblijske likove (Šimun, Veronika, apostoli), ali u jednoj novoj situaciji, i pokazuje čudesno ozdravljenje slijepe djevojčice neposredno nakon Isusova raspeća. To je doista odlična predstava koja je gostovala i na Festivalu kršćanskog kazališta.

Ohrabrite se!

Prijaviti se možete OVDJE.

Sanja Nikčević | Bitno.net