PredavanjeFoto: IKA
“Katoličko sveučilište – smisao i budućnost” bila je tema Teološkog četvrtka Kršćanske sadašnjosti. Uvodna izlaganja održali su dr. Željko Tanjić, rektor Hrvatskoga katoličkoga sveučilišta (HKS) i prof. dr. Ivan Koprek, isusovac i redoviti profesor na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove, koji je od početka bio uključen u osnutak Katoličkoga sveučilišta u Zagrebu, a voditelj je bio don Anton Šuljić iz Kršćanske sadašnjosti.

Dr. Ivan Koprek iznio je povijesni pregled razvoja ideje i osnivanja katoličkih sveučilišta u svijetu. To izrazito kršćansko iznašašće početke ima nakon pada Rimskoga Carstva u kršćanskim zajednicama, zatim redovničkim da bi otvorilo put skolastičkoj misli te od 13. stoljeća i sveučilištima. U svijetu ima oko 1500 katoličkih sveučilišta u 74 grada na svim kontinentima, a samo u SAD-u ih 260. U Rimu ima devet takvih sveučilišta. Ona su središte širenja kršćanske kulture, znanja, ljudskih i etičkih vrijednosti. Sveučilišta, ne samo katolička, nastajala su i na temelju akademija. Tako je na temeljima isusovačke akademije nastalo i Sveučilište u Zagrebu potkraj 17. stoljeća.

Dr. Koprek je istaknuo kako su nakon pada Berlinskoga zida osnovana katolička sveučilišta u Mađarskoj i Slovačkoj. Godine 2004. HBK je donio odluku o osnivanju katoličkog sveučilišta u Zagrebu. Cilj Hrvatskoga katoličkoga sveučilišta, kazao je Koprek, jest formirati osobe svjesne svojeg identiteta i evanđeoskoga poslanja, spremne angažirati se u svim područjima društva. Međutim katoličko u nazivu, naglasio je, ne znači konfesionalno zatvaranje u odnosu na druge vjeroispovijesti i religije.

Dr. Željko Tanjić, rektor Hrvatskoga katoličkoga sveučilišta od ove akademske godine, govorio je o tome što HKS sada jest, zašto uopće ima smisla i kakva mu je budućnost. Osnovala ga je Zagrebačka nadbiskupija 3. lipnja 2006. godine pod pokroviteljstvom Hrvatske biskupske konferencije. Od 2010. godine upisani su studenti na studij povijesti, a od iduće akademske godine bit će upis i na studije sociologije i psihologije. Ima 77 studenata, 16 zaposlenih predavača i dvadesetak vanjskih suradnika, a djelomično se financira iz državnoga proračuna. Važan je pogled iz katoličke perspektive na znanost i odgoj cjelovite osobe, a budućnost će pokazati koliko su uspjeli to ostvariti, rekao je Tanjić.

U povodu dana Hrvatskoga katoličkoga sveučilišta, održat će se 2. lipnja Dan otvorenih vrata, a 4. lipnja okrugli stol. Sve se podrobnije može saznati na njihovoj internetskoj stranici.