Uzitak zivota - za Bitno

Naši su preci gradili katedrale, mi gradimo klinike. Naši su preci spašavali svoje duše, mi spašavamo svoju figuru. Bez dvojbe, imamo novu religiju: religiju zdravlja. Mučimo se terorom dijeta i fitnessa i pritom zaboravljamo gotovo sve od čega se život sastoji. Da bismo izbjegli smrt, uskraćujemo sebi život! Stoga je krajnje vrijeme za strastvenu obranu užitka! Tako tvrdi Manfred Lütz, ugledni psihoterapeut, liječnik i teolog, u svojoj hit knjizi  ‘Užitak života’, upravo objavljenoj na hrvatskom jeziku, s provokativnim podnaslovom: ‘Protiv terora dijete, manije zdravlja i kulta fitnessa‘.

Prožeto Lützovim neponovljivim stilom prepunim vedrine i humora, koji oduševljava i pruža zadovoljstvo čitanja, ova knjiga progovara o rizicima i nuspojavama kulta zdravlja. Nasuprot te idolatrije zdravlja i ljepote ova knjiga želi uvesti u istinsko uživanje u životu.

Istina je da mnogi kažu: “najvažnije je zdravlje”. Međutim, što je to što povezuje zdravlje s užitkom života? Može li se zbog zdravlja zaboraviti na užitak života? Može li se zbog užitka življenja uništiti zdravlje?! Pitanja su to koja autor Manfred Lütz, na iznimno duhovit i pronicav način obrađuje u ovoj knjizi govoreći o sve prisutnijem fenomenu zdravlja pod svaku cijenu, koji se očituje u sadističkim dijetama, wellness tretmanima, kultu fitnessa…

Religija zdravlja proždrljiv je tiranin bez duhovitosti koji ljude od jutra do večeri zlostavlja, prijeti im, ispravlja ih i uči kako će živjeti. Naravno da se mora stalno nešto činiti za zdravlje, tko ne ulaže u zdravlje, tko umire, sam si je kriv… I tako ljudi trče šumom, jedu sjemenke i neukusne proizvode – i, uza sve to, umiru, kaže duhoviti Lütz te ističe kako, za razliku od nekoć kad je čovjek imao pred sobom ovozemaljski i vječni život, današnjem čovjeku bez vjere preostaje neusporedivo manje životne dobi: samo njegov ograničen život na ovom svijetu. No, što više to shvaća, to ga više zahvaća nemir u čekaonici života. Smrt je prodrla u čekaonicu, konačna smrt bez iznimke. Zato ljudi, da bi izbjegli smrt, uskraćuju sebi život. Lütz se ne zaustavlja samo na dijagnozi nego daje i upute što učiniti za istinsko uživanje u životu. Umjesto da se samo preventivno živi, da se zdrav umre, ova knjiga potiče da se uživaju, kušaju i dožive dragocjeni i  neponovljivi trenutci koji čine užitak života.

Hrvatsko izdanje bestselera ‘Užitak života objavila je izdavačka kuća Verbum, a knjiga je dostupna u svim knjižarama Verbum kao i preko web knjižare Verbum.hr.  Možete je prelistati i više o njoj saznati na linku ovdje.

Bitno.net