Na izložbi, koja je otvorena 30. kolovoza, posjetitelji su mogli pogledati predmete iz 17. i 18. stoljeća i to: ulomak višestruko profilirane kamene plastike s prikazom križa, ulomak kutnog reljefnog pećnjaka, dio raspela, koštanu oplatu metalnog oruđa ili pribora za jelo, oklop kornjače, školjke, koštice raznog voća, majoličke vrčeve, lonce, tanjure te pliticu.

Ti predmeti pronađeni su prilikom arheološkog istraživanja tijekom ljeta 2009. godine. Naime, Hrvatska franjevačka provincija i Franjevački samostan sv. Antuna padovanskog u Koprivnici naumili su, prilikom nedavne obnove, vratiti približno izvorni oblik samostana s kraja 17. stoljeća. Stoga su financirali obuhvatnije arheološko istraživanje čime se došlo do saznanja o postojanju nekadašnjih zidanih struktura staroga južnog samostanskog krila na istome mjestu.

Istraživanje je, ispred Muzeja grada Koprivnice, proveo Robert Čimin u suradnji sa studentima arheologije Ivanom Valentom, Edinom Balić i Josipom Jagićem, a radove je nadzirao Konzervatorski odjel Ministarstva kulture RH u Bjelovaru.

“Tijekom istraživanja prepoznati su dijelovi dviju podrumskih prostorija nekadašnjeg krila definirane kao istočna i zapadna prostorija koje su međusobno povezane komunikacijskim prolazima. Pored vanjskih gabarita zidova, pronađeno je više zidova, stupova, i objekata koji svjedoče o upotrebi i pregradnjama samog prostora tijekom dužeg vremenskog korištenja. Povijesni podaci navode kako je crkva sv. Antuna Padovanskog zajedno s prizemljima dvaju samostanskih zgrada (istočno i južno krilo), izgrađena između 1675. i 1685., a u narednih 50 godina dovršeni su katovi i krovišta. Južno samostansko krilo u potpunosti je srušeno 1923., a arheološkim istraživanjem pronađeni su upravo ostaci njenih dviju podrumskih prostorija”, rekao je gospodin Čimin.

Izložba je bila postavljena u franjevačkom samostanu do 3. rujna kada je premještena u Muzej grada Koprivnice, a ondje ju je moguće besplatno razgledati do 1. listopada 2012. Muzej je otvoren radnim danom od 10 do 14 sati te subotom od 10 do 13 sati. (ika/bitno.net)