Vilim Karlović

Tribina je organizirana u sklopu manifestacije “Dani kršćanske kulture”, a u suradnji nakladne kuće Verbum i Hrvatske udruge Benedikt, čiji je predsjednik Vide Popović i moderirao tribinom.

Na samom početku nazočnima se u ime organizatora obratio mr. sc. Petar Balta, glavni Verbumov urednik koji je tom prigodom istaknuo kako organiziranje takvog događaja u programu manifestacije na osobit način ukazuje na ljudsku dimenziju koju Vilim Karlović utjelovljuje i u radosti i žalosti, grijehu, padu, ali isto tako vjeri, nadi i optimizmu te kako je to ono što na osobit način može biti motivirajuće za sve koji sudjeluju na tribini, ali i koji posegnu za knjigom. Da je to doista tako bilo je moguće čuti iz izlaganja Vilima Karlovića koji je o svom životnom putu progovorio u dvosatnom programu. Domovinski rat je dočekao kao  dvadesetogodišnjak kad je napustio mirni obiteljski život u Zagrebu i uspješnu sportsku karijeru zamijenio obranom Vukovara. Jedan je od malobrojnih koji je preživio pokolj na Ovčari i Veleprometu, a potom i zlostavljanja u logoru u Srbiji. Nakon razmjene zarobljenika ponovo se vraća u jedincu i sudjeluje u svim ključnim akcijama za oslobođenje Hrvatske. Vrhunac osobne drame i istinsko obraćenje doživljava prije nekoliko godina u zagrebačkom pritvoru u kojem se našao stoga što je izmučen kamatarenjem, ucjenama i prijetnjama oduzeo život vlastitom kumu. Kako sam ističe, ovaj drugi životni poraz teško ga je odredio. Nakon uspješnog života završio je na dno. U pritvoru je tražio da bude u samici, a tamo su mu se počele vraćati slike Vukovara. Tu počinje bilježiti neka razmišljanja za koje će se pokazati da je zapravo knjiga o Vukovaru i Ovčari. Ono što je osobito obilježilo njegove pritvorske dane bilo je suočavanje sa sobom i događanjima koja su ga zadesila, ali isto tako i vjerski osjećaj koji je sve više jačao. Osvrćući se na vrijeme u kojem je mnogo puta molio Boga da bude ubijen kako bi prestala mučenja koja je u ratu doživio, Karlović se prisjetio i nekih izvanrednih trenutaka u kojima je prošao kroz ruke najzloglasnijih četničkih ubojica iz vremena Domovinskog rata, a ipak preživio. I sam pokušavajući doći do odgovora kako je on preživio dok su toliki izgubili život više puta mu se od različitih ljudi, pa čak i s neprijateljske strane, uzvraćalo odgovorom: “Tebe je spasio sam dragi Bog!”.

Knjiga “Preživio sam Vukovar i Ovčaru” detaljno opisuje ratna stradanja, pad Vukovara, mučenje na Ovčari i Veleprometu te odlazak u logor u Srijemsku Mitrovicu. Autor osim osobnog iskustva iznosi i mnoštvo podataka koje je prikupio u istraživanju koje je trajalo dvije godine. Osim krvoprolića i nehumanosti, knjiga opsuje i rad srpskog pravosuđa, i prikrivanje stvarnih krivaca osuđivanjem onih koji nemaju veze sa zločinima. Ovaj umirovljeni časnih hrvatske vojske poznat kao vrstan strateg i organizator bio je svjedokom tužiteljstva u Haagu te u Beogradu kao svjedok obrane Šešeljevih četnika od kojih je jedan oslobođen, a drugi osuđen na 20 godina. Nada se kako će pravda biti zadovoljena jer je ona nužna za proces oporavka i suživota.

Pokušavajući se nositi s onim što ga je zadesilo rekao je kako je shvatio da je najvažnije oprostiti svima koji su čovjeku naudili, ali isto tako zatražiti oprost od onih kojima si ti naudio. To nije jednostavno, to je proces koji traje. “Velika je kršćanska vrlina znati oprostiti”, rekao je Karlović. Također je dodao kako je svoj projekt u koji je krenuo s prijateljem i suborcem iz 1. gardijske brigade Srećkom Karićem, koji je nazočnima čitao neke potresne dijelove knjige, nazvao “Put vjere i nade” jer je to put oporavka za sve, a tribinu je zaključio riječima kako bez obzira na ono što čovjeka snašlo u životu “nikada ne smijemo izgubiti vjeru i nadu”.

Bitno.net