Gospodar svijeta

“Postoji knjiga, oprostite ako je reklamiram, koja je možda malo preteška na početku s obzirom na to da je napisana 1903. godine u Londonu. Autor te knjige je u svoje vrijeme vidio ideološku kolonizaciju, te je napisao knjigu. Zove se ‘Gospodar svijeta’, a autor se zove Robert Hugh Benson, predlažem vam da ju pročitate. Čitajući je razumjet ćete što mislim kada govorim o ideološkoj kolonizaciji.”

Gore navedeno su riječi pape Franje izrečene u zrakoplovu kojim se vraćao iz pastoralnog pohoda u Aziji. Papa je u razgovoru s novinarima tada izrekao važne riječi o opasnom fenomenu ideološke kolonizacije. Spomenuo je primjer koji dobro ilustrira kako se zemljama drugog i trećeg svijeta nameću obrasci rodne ideologije.

“Prije dvadeset godina, 1995. godine., ministrica obrazovanja je tražila veliki zajam kako bi sagradila škole za siromašne. Dali su joj zajam pod uvjetom da se djeca određene dobi uče na prethodno dogovorenoj knjizi. Radilo se o knjizi za školu, koja je bila izvrsno didaktički pripremljena, u kojoj se poučavala rodna ideologija. Ova je žena pristala na to, iznova i iznova, i tako je ideološka kolonizacija pustila svoje korijenje. O ovome se radi, oni pokušaju unijeti ideje koje nemaju veze s narodom koji ih sluša. Možda s manjom grupom, ali ne i narodom. Koloniziraju narod s idejama koje mijenjaju i žele mu promijeniti mentalitet i strukturu”, rekao je Papa, usporedio tu indoktrinaciju s onom koju su radili fašisti i nacisti, te potom preporučio Bensonovu knjigu.

Ovo je učinio već drugi put, nakon što je u jednoj homiliji u studenom 2013. također hvalio knjigu.

Ne događa se često da Papa javno preporučuje neku knjigu, posebice ako je riječ o beletristici. Ono što je zanimljivo jest da je isto to djelo preporučio i njegov prethodnik – Benedikt XVI., još dok je bio prefektom Kongregacije za nauk vjere.

U veljači 1992. održao je govor na Sveučilištu u Milanu i kritizirao ideju “novog svjetskog poretka” koja se mogla čuti iz krugova oko tadašnjeg američkog predsjednika George H. W. Busha. Spomenuo je Bensonovu knjigu i rekao:

“Ona opisuje istovjetnu uniformiranu civilizaciju i njezinu moć da uništava ljudski duh. Antikrist je u toj knjizi prikazan kao veliki mirotvorac koji zastupa sličan novi svjetski poredak.”

Autor knjige je Robert Hugh Benson, anglikanski svećenik koji je potom ušao u Katoličku Crkvu. O čemu je riječ u knjizi objavljenoj u hrvatskom prijevodu u izdanju nakladničke kuće Verbum? Evo, kako je opisuje njezin predgovor:

“Ovaj roman po mnogima je najproročanskije djelo u svjetskoj književnosti koje nam na vrlo precizan način dočarava svijet posljednjih vremena u kojemu masonerija programiranim planom rušenje vjere i zatiranje kršćanstva pripravlja teren za dolazak antikrista. Pišući ovaj roman prije gotovo stotinu godina i smjestivši ga na početak 21. stoljeća Benson je sa zapanjujućom točnošću predvidio procese koji će se odvijati u našemu dobu poput ukidanje monarhije, ujedinjenja Europe, globalizacije, uspostave novoga svjetskog poretka, ozakonjenja eutanazije, institucionalnih napada na brak i obitelj itd. Napeta radnja te živo i znalački opisani likovi doprinijeli su da se Gospodar svijeta nametne kao jedinstven književni prikaz povijesti, vladavine antikrista i konačna sukoba dobra i zla. Ovo je knjiga za svakoga tko se želi upitati o sutrašnjicu svijeta u kojemu moć, koncentrirana u rukama sve užega kruga ljudi, pokušava uništiti ili marginalizirati sve ono što je različito.”

Američki teolog i publicist o. Robert Barron u svojoj je recenziji Bensonova “Gospodara svijeta” opisao kao pripovijest o “kataklizmičkoj borbi između društva radikalnog sekularizma i jedine moguće alternative tom društvu – Katoličkoj Crkvi”.

Knjigu možete kupiti OVDJE.

G. An. | Bitno.net