Ključni vrhunac, odnosno festivalsko finale, bilo je u nedjelju 22. rujna u večernjim satima. U jednu dramaturški obojenu ambijentalno-folklornu atmosferu HosanaFesta gledatelje u punoj Dvorani sportova uvele su djevojke odjevene u bunjevačku narodnu nošnju. U rukama su im bile statue koje su po završetku programa ponijeli izvođači. Zanimljiv glazbeni instrumental se postupno stišavao i time najavio izlazak voditeljice Suzane Lukač koja je dočekana s veseljem i poklicima iz publike nakon riječi po kojima se službeno otvorio HosanaFest 2019.

Uvod u glazbeni dio večeri festivala učinila je prošlogodišnja pobjednica HosanaFesta 2018., Kristina Crnković. Potom je krenuo bogat glazbeni program s 15 natjecatelja iz Subotice, Sombora, Novog Sada, Selenče, Vajske, Tavankuta, Prozora-Rame, Posušja, Zagreba, Rijeke, Županje i Đakova. U revijalnom dijelu po završetku predstavljanja nastupa svih natjecatelja, gledatelji su uživali u melodrami „Isusov život“ koju su predstavili mladi iz župe sv. Antuna Padovanskog iz Čantavira. Potom je uslijedilo vrlo uzbudljivo glasovanje koje je završilo proglašenjem pobjednika i drugih dobitnika nagrada.

Pobjednici, odnosno pobjednik HosanaFesta 2019., Višeslav Foretić iz skupine Sliryc 33 iz Dugog Sela (Zagreba), svečano je preuzeo uz čestitke prošlogodišnje pobjednice Kristine Crnković poveću statuu s logom HosanaFesta koju je izradio majstor vitraja Drago Ganić. Višeslav je radosno s publikom podijelio i svoju životnu odluku po kojoj je svjedočio kako je trenutno bogoslov pri Zagrebačkoj nadbiskupiji, a svoj govor o zahvali za pobjedu je upotpunio i jednim posebnim svjedočanstvom o tome kako je nastala pjesma. Vrlo emotivna priča otkriva detalje po kojima su povezane riječima „Rekla je DA“ naša Bezgrešna Djevica Marija i mlada djevojka, trudnica, koja je dvojila oko prihvaćanja života nerođenog djeteta. Dakako, svjedočanstvo ostaje primjer o tome koliku snagu ima zajednička molitva po kojoj se srca otvaraju daru života. A zajedništvo se moglo vidjeti i na pozornici na kojoj su se našli svi izvođači prateći Višeslava i ponovljenu izvedbu koja se svih najviše dojmila.

Organizatori HosanaFesta koje predvodi vlč. Marinko Stantić, još jednom su pokazali da se u Subotici neumorno radi i to u visokoj i zavidnoj kvaliteti kada sveukupno gledamo na rezultate ovog truda, a svakako usprkos vremenu kada smo sve svjesniji činjenice da se festivali pomalo gase. Teško je biti dio događaja i ne primijetiti koliko odgovornosti i poslova vlč. Marinko požrtvovno preuzima sve ove godine vjerujući u ciljeve koji su za sve nas važni, a poklanjajući veliku pažnju i ljubav svakom izvođaču, ne mjereći njihove razlike i plasmane. A svakako je teško i ne primijetiti ovih 15 predivnih plodova, pjesama, po kojima se iz godine u godinu naša hrvatska duhovna glazba toliko bogati.

HosanaFest

Festival je i ove godine bio humanitarnog karaktera. Sakupljeni novac od prodanih ulaznica i CD-ova, bio je namijenjen dvogodišnjakinji koja je teško oboljela i čiji su roditelji svojom pričom dirnuli organizatore na ovaj pothvat. Sakupljeno je sveukupno 88.300 dinara, 100 eura i 30 kuna.

Festival je okupio 15 izvođača – solista i vokalno-instrumentalnih sastava. Izvođači su glasovanjem za prijavljene kandidate, izuzev mogućnosti da glasaju za same sebe, izabrali pobjednika, odnosno izvođača koji je osvojio Grand Prix nagradu.

Pobjedničku pjesmu „Rekla je DA“ potpisuje skupina Sliryc 33 iz Dugog Sela, Zagreba, a pjesmu je na pozornici sam izveo Višeslav Foretić koji je ujedno i autor glazbe, teksta i aranžmana pjesme. Nagrada za najbolji tekst pripala je Mariji Perković za pjesmu „Križ je most“ koju je izvela Magdalena Kanja. Za istu pjesmu Marija Perković potpisuje i glazbu. Za najbolju glazbu ponovno je nagrađena Marija Perković za pjesmu „Trebam Te, Isuse“ koju je izvela Nikoleta Malenić. Stručni žiri je priznanjem za najboljeg debitanta nagradio Darija Šehića iz Novog Sada koji se kao kantautor predstavio pjesmom „Ja Jesam“.

HosanaFest | Bitno.net