Jučer, na dan kada se početak korizme znakovito poklopio s blagdanom svetoga Valentina, na YouTubeu je objavljena pjesma Hanne Pölhe i sestara Halužan “Prva ljubav te zove”. Glazbu i tekst potpisuje Romana Bilaver, spot je režirao Ivan Lovrić, a montirao Filip Vukina.

“Pjesma je nastala kao razmatranje, ali i odgovor na stih iz drugog poglavlja Otkrivenja u kojem Bog opominje Crkvu u Efezu jer je zaboravila svoju prvu ljubav i poziva je na obraćenje”, objašnjava 20-godišnja Hanna Pölhe.

O ovoj mladoj zagrebačkoj studentici agronomije Bitno.net je pisao kada je 2016. godine sudjelovala na Hodu za život. Hanna nam objašnjava kako je prva ljubav vječna inspiracija brojnih pjesnika i umjetnika. Međutim, ova pjesma govori o jednoj drugoj ljubavi, o Onome koji nas je prvi ljubio, koji nam je prvi rekao da nas voli. Upravo je korizma posebno vrijeme u kojem možemo promišljati jesmo li odgovorili na tu ljubav.

“Sav naš vjernički život je nastojanje da Isusu, zaručniku naše duše, neprestano i iznova odgovaramo – I ja tebe volim”, objašnjava.

Hanna Pölhe godinama je pjevala u zboru Davidias, koji animira misu za mlade na zagrebačkom Jarunu. Imala je jedan zapažen nastup na Uskrsfestu kada je 2016. godine s Jerkom Marićem otpjevala pjesmu Čuješ li korake. Posljednjih godina Hanna članica je karizmatske molitvene zajednice Nanovo rođeni koja se okuplja u zagrebačkom Botincu.

Prošloga ljeta stupila je u kontakt sa sestrama Halužan, Katarinom, Magdalenom i Klarom iz Mladih Kristofora. Pozvala ih je da joj se pridruže na jednoj svirci u SKAC-u. Djevojke su se zbližile, ostale u kontaktu i počele planirati zajedničku glazbenu suradnju. Nedugo nakon toga Hanni se javila Romana Bilaver. 

“Poslala mi je svoju novu ovu pjesmu i rekla kako bi voljela da je pjevamo sestre Halužan i ja, a da pritom uopće nije znala za naše susrete i planove”, kaže Hanna.

Tijekom jeseni su uslijedile probe, koje su, kako kaže Hanna, bile natopljene molitvom, a zatim i snimanje u studiju Gorana Kovačića. Spot je također osmislila Romana Bilaver. Spot započinje scenom u kazalištu, koje predstavlja duhovni prostor, u kojem mali anđeo kleči pred prijestoljem i čita Božju poruku iz Knjige Otkrivenja. Anđeo, kojega glumi dječak Stjepan, kasnije se preodijeva u prosjaka i hoda zagrebačkim ulicama. Prilazi nekolicini prolaznika, odnosno izvođačima pjesme, i svakome od njih nudi crvenu laticu, simbol prve, Božje ljubavi.

U finalu pjesme izvođači s anđelom se vraćaju u kazalište i okupljaju se oko klavira, na kojem su posložene crvene latice, njihov odgovor, njihovo I ja tebe volim. Anđeo naposljetku uzima latice i vraća ih u Bibliju. U spotu se posebna važnost pridaje osobnom susretu s Gospodinom, koji se kasnije najbolje ostvaruje u zajedništvu i slavljenju.

Pjesma je nastala u suradnji triju karizmatskih molitvenih zajednica. Hanna je članica Nanovo rođenih, Romana je usko vezana uz Božju pobjedu, a sestre Halužan uz Kristofore. “U duhovnoj glazbi ne smije biti prostora ikakvoj kompeticiji, zavisti, ili kompleksima, jer svi radimo za istu stvar, za Njegovo kraljevstvo među nama i u nama”, kaže glazbenica.

Hanna se ove godine planira pridružiti Inicijativi 40 dana za život i Hodu za život. “Naša pjesma slavi ljubav koja je na jedan poseban način upućena nerođenima, bebama kojih se majke odriču. Riječi pjesme govore o prvoj ljubavi, koja nikada neće prestati, o Onome koji se nikoga ne odriče”, završava Hanna Pölhe.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net