Brojni svjetski mediji prenose vijest da je prošloga tjedna u 83. godini života preminula australska časna sestra Janet Mead koja je početkom sedamdesetih godina prošloga stoljeća postala slavna zahvaljujući svojoj rock izvedbi „Očenaša“. Redovnica je preminula u Adelaideu.

Njezin „Očenaš“, koji je objavljen 1974. godine, prodan je u gotovo tri milijuna primjeraka, piše The Washington Post. Taj singl je završio na top-ljestvicama u više od 30 zemalja i dosegnuo je 4. mjesto na američkoj Billboard Hot 100 ljestvici. Album je bio 1975. godine nominiran za nagradu Grammy za najbolju inspirativnu izvedbu, ali je izgubio od Elvisa Presleya.

Prije nego što je postala svjetski prepoznatljiva, časna sestra se proslavila u Australiji zahvaljujući svojoj „Rock misi“ u katedrali sv. Franje u Adelaideu. Poticala je mlade katolike da duhovnu glazbu sviraju gitaru ili bubnjeve, a pjesme pjevaju kao Presley ili Bill Haley. Producent ploče Martin Erdman uvidio je njezin glazbeni potencijal i osmislio moderan aranžman za molitvu „Očenaš”.

Foto: Youtube/snimka zaslona

Redovnica je kasnije odbila unosnu ponudu za nastupe u SAD-u, uglavnom je izbjegavala intervjue, a svu zaradu donirala je u dobrotvorne svrhe. Premda je postala svjetska zvijezda, nastavila je podučavati u Katoličkoj školi sv. Alojzija, koju je i sama pohađala.

“Moje obveze u školi su bile zahtjevne. Volim predavanje i njemu sam se u potpunosti posvetila“, izjavila je 1999. za australski Daily Telegraph. Priznala je kako je na vrhuncu slave dnevno znala primati brojne telefonske pozive iz svih dijelova svijeta.

Časna sestra Janet Mead je rođena 1938. godine u Adelaidu, a u samostan Sestara milosrđa ušla je sa 17 godina. Studirala je glazbu na Konzervatoriju u Adelaideu, gdje se, uostalom, oduševila s rock glazbom. Ubrzo je osnovala rock sastav koji je izvodio isključivo duhovnu glazbu.

Redovnica je 2004. godine primila nagradu Osobe godine Južne Austalije zbog svojeg rada s beskućnicima.

U nastavku možete poslušati njezinu izvedbu “Očenaša”.