OTVORITE VRATA KRISTU

FOTO Sinoć je Požega slavila Krista: Poznati izvođači duhovne glazbe nastupili pred 2000 mladih

Duhovni program “Otvorite vrata Kristu” okupio je dvije tisuće mladih i poznate izvođače duhovne glazbe

Otvorite vrata Kristu

Otvorite vrata Kristu/Foto: Požeška biskupija

U organizaciji Požeške biskupije i njezina Povjerenstva za pastoral mladih, na svršetku Biskupijskog dana prigodom dvadeset i druge obljetnice uspostave Požeške biskupije, u Sportskoj dvorani „Tomislav Pirc“ u Požegi, 21. rujna održan je glazbeno-duhovni program „Otvorite vrata Kristu 2019“ na kojem je bilo nazočno oko 2000 mladih iz Požege i drugih dijelova biskupije, javljaju iz Požeške biskupije. To je program koji se održava svake godine na Biskupijski dan nakon Trećeg biskupijskog euharistijskog kongresa 2017. godine. U organizaciju programa u koordinaciji biskupijskog Pastoralnog centra bili su uključeni mladi svećenici, vjeroučitelji, župni animatori, više od 50 redara i volontera te brojni dobročinitelji među kojima su i neke općine, gradovi i županije s područja biskupije.

U prvom dijelu programa održan je koncert duhovne glazbe, na kojem su nastupili: Rafael Dropulić Rafo, fra Marin Karačić, Marko Marić, Stjepan Lach, Hanna Pölhe, Vanessa Mioč, sestre Halužan (Klara, Katarina i Magdalena) i Marija Husar Rimac. Kao prateći vokali zajedno s navedenim izvođačima nastupili su mladi iz više župa Požeške biskupije okupljeni u Biskupijski zbor mladih pod ravnanjem Marije Milinković. Izvođače su na instrumentima pratili glazbenici duhovnog benda „Srce Isusovo“ iz Zagreba: Mario Klarić (bubnjevi), Andrej Grozdanov (električna gitara), Marijo Bilić (bas gitara) i Stjepan Habunek (klavijatura). Voditelji koncerta bili su Lea Glasnović i Rafael Dropulić Rafo.

Mladima se na koncertu pridružio i požeški biskup Antun Škvorčević koji im je uputio pastirsku riječ. Prisjetio se kako je prigodom Nacionalnog euharistijskog kongresa u Mariji Bistrici 1984. godine oltar bio ukrašen motivom „nebeskog kola“ s jednog bosanskog stećka. Istaknuo je da postoji kolo koje se vrti u krugu i nikamo ne stiže a da je „nebesko kolo“ otvoreno, ima predvodnika, Isusa Krista koji ga vodi do cilja. Biskup je istaknuo kako je glazba ritam i zvuk. Ako netko u kolu ne slijedi snagu zajedničkog ritma, bit će izbačen ili pogažen. Kazao je mladima da je Isus uspostavio poseban ritam našem životnom hodu svojom ljubavlju koja je na križu pobijedila smrt. Pozvao ih je da budu njegovim dionicima i da ih nosi njegova snaga sve do vječnosti. Još je dodao kako je tonska ljestvica po kojoj se pjeva i svira zapravo uska. Podsjetio je da je Isus Krist i opet na križu svojom ljubavlju intonirao naše postojanje tako da sjedinjeni s njime možemo otpjevati melodiju vječnoga sklada i ljepote. Zahvalio je mladima što to razumiju i što večeras svjedoče svoje opredjeljenje za Isusa Krista i da svoj životni hod žele uskladiti s njegovim božanskim ritmom. Pored toga zahvalio je svima koji su uključeni u organizaciju glazbeno-duhovnog programa, voditeljima, svim pjevačima i sviračima, a osobito članovima Biskupijskog zbora mladih, što su spremno i oduševljeno prihvatili na njemu nastupiti, te je zaželio da im ovaj glazbeno-molitveni program bude radostan i blagoslovljen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon programa u sportskoj dvorani, mladi su se uputili u obližnju požešku Katedralu na euharistijsko klanjanje, koje je predvodio Matej Filipović, župni vikar katedralne Župe sv. Terezije Avilske.

Požeška biskupija | Bitno.net


Dragi čitatelji, ovisimo o vama i računamo na vas i vašu pomoć! Podržite naše djelovanje članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

 

Objavljeno: 23. rujna 2019.

Možda vam se svidi