Povodom obljetnice rođenja glazbenog velikana Johnnyja Casha, koji je svijet ugledao na današnji dan 1932., ponavljamo ovaj izbor koji su sastavili naši sadašnji i bivši novinari i suradnici: Toni Matošin, Miodrag Vojvodić i Goran Andrijanić. Donosimo albume sakralne te popularne glazbe nadahnute kršćanstvom koji vam mogu pomoći da u ovo korizmeno vrijeme produbite svoju molitvu i dočekate blagdan Uskrsa u prigodnom duhovnom raspoloženju.

Mješoviti Zbor Instituta za crkvenu glazbu i Zbor Pelikan – Hrvatske korizmene popijevke (2017.)

Veliki artistički projekt koji je rezultirao ovim nosačem zvuka objavljenim prošle godine, jedan je od značajnijih na području sakralne glazbe u Hrvatskoj u nekoliko zadnjih godina. Mješoviti Zbor instituta za crkvenu glazbu “Albe Vidaković” i Zbor Pelikan Klanjateljica Krvi Kristove udružili su snage na ovom CD-u i ponudili fascinantnu interpretaciju hrvatskih korizmenih pjesama (njih ukupno 18) koje imaju različita izvorišta: gregorijanske napjeve, narodne pjesme, zbornik Cithara octochorda… Pjesme su snimane u Zagrebačkoj prvostolnici. Ovaj iznimni CD može se još kupiti u vjerskim knjižarama. (G. A.)

Zbor bazilike Srca Isusova u Zagrebu – Hrvatska liturgijska glazba XX. stoljeća (1995.)

Zahvaljujući entuzijazmu istinskih ljubitelja hrvatske glazbene baštine, akademski zbor bazilike Srca Isusova u Zagrebu poklonio nam je antologijski pregled hrvatskog liturgijsko-glazbenog stvaralaštva 20. stoljeća. Ovaj nosač zvuka koji je 1995. godine s razlogom bio nominiran za hrvatsku diskografsku nagradu “Porin” donosi nam izbor najpoznatijih i najreprezentativnijih skladbi naših skladatelja, te osobito danas predstavlja putokaz svima kojima je stalo do istinske liturgijske glazbe. Odabrane skladbe Krste Odaka, Franje Dugana, Anđelka Klobučara, Vladimira Stahuljaka, Albe Vidakovića, Mate Lešćana, Loranda Kilbertusa i Šime Marovića doista su biser do bisera i vrhunska duhovna hrana za ovo korizmeno vrijeme. Nažalost, iz nama nepoznatih i neshvatljivih razloga, danas samo u bespućima interneta možemo pronaći skladbe s ovog možemo slobodno reći povijesnog nosača zvuka. (M. V.)

Johnny Cash – “My Mother’s Hymn Book” (2004.)

Nije u pitanju jedini, pa ni prvi (ali je posljednji) album koji je legenda američke glazbe adresirala Gospodinu, međutim, upitan već pred kraj životnoga puta koji mu je najdraži album koji je u dugoj karijeri snimio, Johnny Cash izabrao je upravo ovaj. “My Mother’s Hymn Book” upravo je to što naslov sugerira – zbirka pjesama iz majčine pjesmarice kao vrela pobožnih napjeva i bisera gospela. Snimljen pred sam kraj života, taj album kao da je bio i Cashov glazbeni, umjetnički testament; glazbeno posve ogoljen, donoseći samo napukli, a opet tako snažan glas, te akustičnu gitaru u istim rukama, album je to prepun duha i duhova, natopljen poniznošću i umjetničkom samouvjerenošću, pobožnošću i boli, a iznad svega nadom i zahvalnošću, s drhtavih ruku usmjeren u nebesa. (T. M.)

Krsto Odak – “Sakralna glazba na staroslavenske tekstove” (1997.)

Duhovne skladbe na staroslavenske tekstove nastale u razdoblju od 1928. do 1938. godine vrhunac su glazbene ostavštine našeg velikog skladatelja Krste Odaka i pravi spomenik neprocjenjive baštine staroslavenskog glagoljaškog pjevanja i ćirilometodske tradicije na koju kao jedini katolički narod koji je liturgiju mogao slaviti na svojem jeziku trebamo biti ponosni. Zahvaljujući produkciji Prosoli 1997. godine nastao je nosač zvuka po nazivom “Krsto Odak: Sakralna glazba na staroslavenske tekstove” na kojemu nalazimo jedanaest skladbi za muški ili mješoviti zbor, te jednu peterostavačnu misu za mješoviti zbor “a capella” i solo bas. Skladbe izvode mješoviti oratorijski zbor crkve sv. Petra u Zagrebu “Hosanna”, mješoviti zbor HPD “Slavulj” iz Petrinje, te djevojački zbor crkve sv. Petra u Zagrebu, pod ravnanjem mo. Josipa degl’Ivellija. Kao i u prethodnom slučaju, niti ovaj nosač zvuka danas, na našu veliku žalost, ne možemo pronaći u prodaji, već jedino u zbirkama zvučne građe različitih gradskih knjižnica. (M. V.)

Bob Dylan – “Time Out of Mind” (1997.)

“Zidovi ponosa visoki su i široki, toliko da ne mogu vidjeti što je s druge strane”, pjeva slavni rock-autor, odnedavno i nobelovac, u jednoj iz cijeloga niza iznimno sugestivnih pjesama albuma koji je označio novi početak u dugoj, plodnoj karijeri. Veličina kao i malenkost “Time Out of Mind”, ukupno tridesetog albuma Boba Dylana, leži baš u autentičnosti krhke, a trajno kriptične lirike čovjeka koji je s Milosti uvijek imao posebno fin i istančan odnos. Pjesme su ovo pjevane kao da su oproštajne, duge, opore, a bujne, bogate teksturama koje se trude biti molitve. One to žele biti, a kao da se zapitkuju jesu li dostojne. “Znam da je Bog štit moj i da me neće odvesti na pogrešan put”, pjeva ovdje čovjek koji je svoje obraćenje svojedobno bacio kao rukavicu u lice popularnoj kulturi koja to nije željela, da bi se potom povukao u tiše sfere, ne propuštajući među stihovima što čine ovu zbirku zrelog, tišeg umjetnika zahvalno izreći kako ‘zna da Božja milost mora biti blizu’.” (T. M.)