Kanadski katolički duhovni glazbenik Matt Maher dao je intervju za podcast bloga “Christopher Closeup” i u njemu progovorio o nizu tema koje su bile nadahnuće za pjesme s njegova novog albuma “Echoes” (Odjeci).

Američka stranica Aleteia prenijela je u pisanom obliku neke od najzanimljivijih dijelova ovoga razgovora. Tako je Maher progovorio o razlogu zbog kojega je svoj album nazvao “Odjeci”. To je povezano s njegovom spoznajom kako se vjera, među ostalim, prenosi i kroz odjeke onoga što izgovorimo i kako živimo, baš kako njegova djeca uče vjeru od njega i njegove supruge.

“Toliko puno moje vjere formirano je pod utjecajem ljudi oko mene, onoga što su rekli i što su zastupali. Tako je i sa mnom i mojim utjecajem na druge. Naravno, uvijek polazimo od katekizma, ali mislim da je važno razvijati i osobniji pristup u naviještanju vjere u svakodnevici”, rekao je glazbenik naglašavajući kako moderna vremena i sredstva komunikacije često iskrivljuju našu poruku. Umjesto na ta sredstva, trebamo se više osloniti na našu savjest i Božji glas koji nam govori preko nje.

“Isus je taj koji nam šapuće u uho kako moramo biti bolji ljudi, učiniti svoj život takav da poboljšava društvo u kojemu živimo… Onaj koji nam kaže da trebamo sanjati velike snove i živjeti naš život u punini”, rekao je.

Maher je progovorio o pjesmi “Clean Heart” (Čisto srce) koja u “ovom vremenu podjela” želi poslati poruku kako je istinska promjena samo ona koja počinje u nama.

“Ne možeš mijenjati druge, nego samo sebe i to uz Božju milost. Postoji razlog zašto se sveta misa nakon ulazne pjesme nastavlja s činom kajanja. Mea culpa… To je početna točka za svakoga od nas, ne samo za kršćane…”

Ali, nastavlja Maher, ono što slijedi nakon kajanja jest oprost:

“Pjesma govori i o milosrđu. Mislim da postoji razlog zašto je Isus rekao sv. Faustini da je njegova ljubav poput oceana. Ne poput rijeke ili jezera, nego poput oceana. Koji pokriva 90 posto zemlje. Isus je blagoslovio one koji su raspeli. One koji su ga ismijavali. I to je pouka za sve nas kršćane.”

Američki glazbenik, jedan od malobrojnih katoličkih koji djeluje i stvara na CCM (Christian Contemporary Music) sceni, pričao je i o bolnom iskustvu gubitka oca koji se razbolio, a nakon što su mu bubrezi otkazali, stavljen je u medicinski induciranu komu, ali je umro nakon tjedan dana. Maher je tih zadnjih tjedan dana očeva života proveo s njim, moleći se uz njegov bolnički krevet. Bilo je to iskustvo, rekao je, “koje me je zauvijek promijenilo”.

Dosta pjesama koje je napisao tijekom prošle godine bile su obilježene iskustvom gubitka oca. Čak je i njegova obrada pjesme “Just As I Am”, koju je snimio prije očeve smrti, tim gubitkom postala obilježena.

“Jedna od stvari koje volim u katoličanstvu jest naše poimanje snage Božjeg milosrđa. To poimanje ide iznad ljudskog shvaćanja. Ta je pjesma postala moja duhovna veza s onim momentima u životu moga oca kada je tražio to milosrđe”, rekao je Kanađanin.

Glazbenik je progovorio i svom poimanju uloge i svrhe svoje glazbe, te izrazio svoje neslaganje s idejom da nas Bog treba “iskoristiti” da ispunimo njegovu volju.

“Sv. Ivan Pavao II. je govorio kako suprotnost ljubavi nije mržnja, nego iskorištavanje. Ja ne želim da me Bog koristi. Iskoristiti nekoga znači da ti do njega nije stalo, da ga tretiraš kao objekt. Ja, ja želim imati duboki odnos s Bogom i s Crkvom. To nije lako i moramo biti pod djelovanjem milosti da se to realizira. Ali, ako nema radosti u mojem životu pri tome, onda je to problem o kojemu trebam razgovarati s nekim ili s Bogom”, rekao je i dodao kako misli da je razlog što tu radost možemo pronaći kod tako malo kršćana “usmjerenost na sebe” i osjećaj važnosti.

“Mislim da su to osjećaji koje ima čovjek u kršćanskoj službi. Jer kada imaš platformu, to može hraniti tvoju narcisoidnost. Odjednom, misliš da Isus svoju misiju ne može ostvariti bez tebe. A nije o tome riječ. Bog nas ne treba da bi širio svoje kraljevstvo, on nas voli”, poručio je glazbenik koji je svirao pred papom Franjom i Benediktom XVI.

Poslušajte izvedbu njegove pjesme “Lord I need You” na Svjetskom danu mladih u Riju 2013.

I prepjev iste pjesme u izvedbi slavljeničkog tima zajednice Božja pobjeda.

Goran Andrijanić | Bitno.net