Tko su Harpa Dei?

Harpa Dei su brat i tri sestre po krvi i po Duhu koji žive monaškim životom i raduju nas njegovanjem svete istočne i zapadne glazbe. Na njihovom kanalu možete naći tutoriale ovakvog načina pjevanja i note. Bilo bi divno da se u naše župe vrati sveta glazba u kojoj je čežnja, kajanje, radost, poniznost, ljepota, molitva, tradicija, mistika… sve ono što odgovara onome što se događa na euharistiji. Dozvolom Harpa Dei stavljam na svoj YouTube kanal ovaj marijanski himan s hrvatskim titlovima, na dan Bezgrešne, proseći je da zagovara za mene grešnika.

Tota pulchra es, Maria,
et macula originalis non est in te.
Tu gloria Hierusalem, tu laetitia Israel,
tu honorificentia populi nostri, tu advocata peccatorum.
O Maria, O Maria. Ora pro nobis, intercede pro nobis
ad Dominum Jesum Christum.

Što je Bezgrešno začeće, kratko i jasno?

Protestanti znaju optuživati katolike da Mariju drže za božanstvo. Ona je jedina među nama koja je bila potpuno svjesna da je stvorenje i da nije božanstvo. To potpuno življenje u istini – poniznost, ispunjavalo je njeno biće dubokom zahvalnošću i radošću. To je konkretna životna razlika između Marije i svih drugih ljudi i najvidljivija posljedica bezgrešnog začeća. Čovječanstvo se okrenulo od Boga, svi smo poput ovaca lutali. Svi sad nosimo u sebi laž ”ja sam bog” – nije to u mislima već u krvi, tijelu, duhu – taj otrov izbija iz svih mojih pora i unesrećuje mene i sve oko mene. To je ljaga istočnog grijeha! S Marijom Bog čini novo stvaranje, zato knjiga Otkrivenja naziva kršćane Marijinim potomcima i od prvih stoljeća očevi je nazivaju Novom Evom i stvarnim Kovčegom saveza.

Ponekad nas probode u dušu nutarnja ljepota neke osobe koja je čista i ponizna. Koliko će nam tek duše osvojiti ljepota naše Gospe koja je bez ikakve ljage sebičnosti, oholosti, taštine… Sva je lijepa! Ona je dika našeg roda! Pred ljepotom prečistog srca Isusova i Marijina (nutarnji motivi im nisu uprljani kao nama) otkrivamo i priznajemo ljagu i prljavštinu koja je u nama, ali puni radosti jer totalna novost na ovom svijetu je besplatno Božje oproštenje koje nas čisti i suobličava naša srca srcu Isusovu i Marijinu. ”Gdje su oni zapadnjaci koji opraštaju grijehe?” govorio je jedan Japanac nakon što je prvi put slušao kršćanske misionare. Zaista nitko nije znao da grijesi mogu biti oprošteni – jedini način povratka časti bio je samoubojstvo – Bože sačuvaj! Ako ne vjeruješ u Boga, a s time ni u grijeh, ipak vidiš u svom životu, kao J.P. Sartre, mučninu koju grijeh stvara. Muka je pogledat sebi u oči i priznati da su motivi iza mojih maski prljavi, sebični, tašti, oholi, lažni, ružni…

Brate, sestro, ne moraš živjeti u toj mučnini. Oslobodivši Mariju ljage izvornog grijeha od njezinog začeća, Bog je dao novu Evu, novu Majku čovječanstvu. Pusti da te očisti Božje oproštenje, vrati mu se, budi njen potomak, Isusov brat. Ostavi smrad oholosti, reci s Majkom: ”Nisam Bog, malo sam stvorenje, Oče spasi me, vodi me…”